Remington New Model Army Revolver, #30149

Pris:
27 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 30149. Tillverkad i augusti månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York.

Exemplaret är en av de 106 000 som levererades till nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget.

Pipadress i två rader. Exemplaret är en så kallad "transition model" alltså en övergångsmodell och saknar därför i detta fall orden "NEW MODEL" i pipadressen. Det har också den äldre modellen utav korn, det korn som är tillverkat av nysilver och inknackat från sidan på laxfot. Många är under föreställningen att detta är ett justerbart korn men så är inte fallet. Det är en mer primitiv teknik för att montera ett korn. Man har en mjukare metall som möter en hårdare metall och deformeras, fastnar när den slås fast. De senare exemplaren har ett stålkorn som skruvades fast i pipan. Här sparade man in arbetstid och därmed produktionskostnad. Denna krigstida produktion tillverkades i högsta möjliga hastighet och man försökte hitta vägar överallt där det var möjligt att förenkla och eller korta produktionstiden per exemplar. Den tidigare modellen Model 1861 Army har en lång rad med punkter som visar att det var en mer kostsam och komplex produkt att framställa från råmaterial till färdig revolver, denna äldre typ av inslagna korn av nysilver är en av dem.

Modellen har en 8" lång pipa och en trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Minst 50% blånering bevarad på pipan. Resten av revolvern har övergått i en chokladbrun patina. Trumman något svärtad. Kolvsidorna är sannolikt de ursprungliga då de har mycket god passform. Medelskarpa kanter överlag med fåtal slagmärken. Kornet har bearbetats för att få en mer distinkt form i siktlinjen.

Samma serienummer på pipa, stomme och varbygel samt trumma. Kolvsidornas serienummer ej längre läsbara.

Utmärkt funktion på matningen. God fjäderspänst med tydliga upphak. Original nipplar. Skruvar och nipplar lossade. Spel mellan trumma och pipa 0,30 mm. Loppet har djup, skarp räffling med jämnt fördelade spridda rostgropar. Ett över medel skick på loppet. Trumman har en viss rörelse i rotationsriktningen i helspänn men inte så att det behövs någon åtgärd. Obetydligt spel radiellt mot trumaxeln.

En utmärkt revolver för skytte eller varför inte för samling. Hel och komplett och en värdig investering i sig.