Remington-Rider Pocket Model Revolver, #104

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 16/7 -19

NRA: Very Good


Remington-Rider Pocket Model Revolver, serienummer 104. Tillverkad ca år 186o av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. En mycket ovanlig revolver tillverkad i få exemplar, endast ca 2000 stycken gjorda mellan 1860-1873. Tillverkades vidare efter 1873 men då i patronladdad version i kaliber .32RF. Den har flera egenheter som gör den intressant. Piplängd 3″, trumma för fem skott i kaliber .31″. Ingen laddarmsinrättning. Det här var ett vapen avsett att försvara sin person med. Till exempel vid pokerbordet eller i gränden bakom puben/horhuset.. Den var inte tänkt att behöva laddas om, bara kunna dras fram och kvickt avfyras i händelse av nödläge med den effektiva double-action mekanismen. 

Till att börja med är revolvern av double-action funktion. Det är valbar double eller single action precis som på en modern revolver. Man tror att det är en av de första revolvrarna av detta slag som tillverkades i USA. Den blev också först med att vara detsamma i den patronladdade versionen. En annan lustig egenskap är trummans form, vilken är konisk eller ”svamp” formad. Gravyren på trumman är av för tiden äldre mode, likt de som brukar observeras på pepperboxar från 1840-1850 -tal. Trumman kan lätt tas ut från revolvern genom att trumaxeln förs fram med fingrarna, en tunn bladfjäder hindra axeln från att lossna från stommen. Pipan är gängad i stommen, vilken är av omslutande modell och konceptet som helhet känns igen från Remingtons senare revolver produktion. Se och jämför denna med den större Remington-Rider Belt.

Revolvern var ursprungligen blånerad med flamhärdad hane, den stora varbygeln är av nysilver. De små fina kolvsidorna med triangelmönster, för extra bra grepp, är gjorda av hårdgummi.

Exemplaret är nummerriktigt såvitt det går att avgöra, även kolvsidorna som har ”104” ristat på insidan. Det gick ju inte att använda blyerts i det svarta gummit..

Mekaniskt är revolvern mycket tight och välfungerande med nipplar i skjutbart skick. Loppet kunde vara bättre men det är i alla fall fritt från djup pitting, det är dock grund räffling. Oklart hur djupa räfflorna ska vara på denna modell dock, då det inte är gjort för att vara ett stort och robust militärvapen. Spel mellan trumma och pipa ligger på knappt 0,20 mm. Ett trevligt exemplar för samlaren, att ha och jämföra senare Remington produktion med. Rekommenderas ej för skytten men går förstås att provskjuta för den som vill.