Allen & Wheelock Large Frame Pocket Revolver, #124

Pris:
7 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Allen & Wheelock Large Frame Pocket Revolver med serienummer 124. Tillverkad under sent 1850-tal av Allen & Wheelock i Worcester, Massachusetts.

Double action endast med stånghane, (utan sporre). Modellen saknar korn och var avsedd som självförsvarsvapen på korta avstånd.

Pipans längd är 3" och trumman rymmer fem skott i kaliber .34".

Ursprungligen blånerad med flamhärdad trumma, hane och avtryckare. Rullgraverad trumscen förställande jakt, med bl. a. hundar och hjortdjur avbildade.

Märkt på vänster sida av pipan med "ALLEN & WHEELOCK WORCESTER, MASS / ALLEN'S PATENT APRIL 16, 1845" samt på vänster sida om hanen med "PATENTED / APRIL 16. 1845". Serienummer återfinns på flera detaljer, som pipa och stomme samt hanen.

Kolvsidor av valnöt. En del av trumscenen syns fortfarande men mycket är bortnött. Man finner en del pitting blandat med släta fina ytor. Inte så mycket hanteringsmärken men rundade kanter överlag. Adressen på vänster sida av pipan är delvis utplånad.

Mekaniskt fungerar den som den ska. Detta är dock ingen shooter även om loppet ser fint ut med ordentlig räffling. Man får betänka att det inte finns några riktmedel och att det endast går att skjuta double-action. Nipplarna är också integrerade i stommen och kan inte bytas ut utan modifiering. Nipplarna är hela och inte särskilt deformerade men de är förstås slitna. Revolvern går att skjuta med för den som vill provskjuta sitt inköp. Men det blir nog ingen tävlingsvinnare.. Spelet ligger på 0,45 mm vilket är acceptabelt ur säkerhetssynpunkt men det kommer att stänka något åt sidorna. Små laddningar förespråkas!

Ett intressant samlarobjekt främst. Det är Allens första revolver och producerades endast i ca 500 exemplar uppskattningsvis. Dessa är mycket sällan till salu någonstans.