Whitney Navy Model Revolver, #28875

Pris:
34 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
20230531

NRA: Fine

Whitney Navy Second Model 5th Type. Tillverkad under tidigt 1860-tal av E. Whitney i New Haven Connecticut.

7.5" piplängd. Trumma för sex skott i kaliber .36". Single-action.

Pipadress i två rader, E. WHITNEY / N. HAVEN. Trumscen föreställande sköld, lejon och örn med texten WHITNEYVILLE i motivet. Trumscenen är mycket svag men i stort sett helt bevarad. Dessa rullades mycket grunt från början på modellen vilket är väl dokumenterat.

Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av valnöt.

Blånering finns bevarad i ganska stor utsträckning på pipan och är naturligt blandad med en mörkbrun ytlig patina. Exemplaret är mycket finare än en första anblick kan antyda. Den är naturligt åldrad och orörd. Varbygeln har den vackra senapsfärgade patinan blandad med oxiderad, svärtad försilvring. Hanen har en närmast helt bevarad flamhärdning. Revolvern har överlag väldigt skarpa kanter. Kolvsidorna som aldrig har slipats har en utmärkt passform med enstaka mindre märke.

Revolverns alla delar är helt nummerriktiga med varandra.

Mekaniskt felfri. Hanens nätskärning är skarp och ger ett mycket bra grepp mot tummen. En stark slagfjäder och mycket distinkta upphak med en mjuk tyst gång i matningen. I helspänn är allting absolut helt stumt som att den knappt vore använd. Loppet är väldigt fint, mestadels blankt med skarp räffling ser ut att kunna rengöras ännu bättre.

Ett väldigt fint exemplar för samlare. En dröm för skytten. Man bör se över att lossa nipplar om man ska skjuta med den. Nipplarna som är antika original är i förhållandevis fint skick. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm orört original (!!!).

Importerad direkt från den amerikanska samlarmarknaden och orörd sedan dess.