Allen Pepperbox Pistol, Worcester #283

Pris:
8 034,82 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 2/9 -21

NRA: Very Good

Allen Pepperbox producerad i Worcester, Massachusetts, 1840-tal eller 1850-tal. 

Hanen märkt ALLENS PATENT 1845. Pipstycket märkt ALLEN & THURBER WORCESTER. 

Kaliber .28". Pipstyckets längd är 4". Total längd ca 7.5". Sexpipig med helflutat pipstycke. Nippelsköld som är skruvad i stommen. Stomme och nippelsköld är handgraverade med klätterväxt mönster så kallat "Rose and Vine". Typiskt för mitten på 1800-talet. 

Double-action only med Bar-type hane. Kolvsidor av fernissad valnöt. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane. Batch-serienummer 283 med sammansättnings nummer 2 finns på samtliga delar som ska vara numrerade. Nummerriktigt exemplar.

Kolvsidorna är mycket välbevarade och har nämast intakt fernissa, ingen sprickbildning. Nippelskölden har en mörkbrun patina, pipstycket har en slät men lätt fläckig "frostig" patina. Mycket få hanteringsmärken och skarpa kanter överlag. 

Mekaniskt välfungerande med stark slagfjäder. Slagfjäderns spänst kan justeras med spännskruven på framsidan nedtill av kolven. Pipstycket som roterar motsols sett bakifrån har integrerade nipplar. Pistolen är ej genomgången och demonterad. Vi ser detta som ett rent samlarobjekt och inget man skjuter med. Urspungligen utformat för självförsvar på mycket nära håll. Inga riktmedel. Ett fint samlarobjekt från guld-rush eran, innan inbördeskriget.