Allen & Thurber Baby Dragoon Pepperbox, #19

Pris:
12 900 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Allen & Thurber "Baby Dragoon" Pepperbox med serienummer 19. Tillverkad på 1840-talet av Ethan Allen i Worcester, Massachusetts.

Kaliber .32". Sex skott, double-action only. Pipstycket har en total längd på 5" med en faktisk piplängd på dryga 4". Vapnets totallängd är 8-3/4".

En udda storlek bland de anrika och mångfaldiga pepperboxarna från Ethan Allen. Dessa kallas av moderna samlare för Baby Dragoon då de i storlek infaller mellan Medium Size och Dragoon Size.

Denna typ av vapen följde ofta med äventyrslystna guldgrävare västerut under Guld-Rush eran.

Utformad för att vara ett självförsvarsvapen för ytterst korta avstånd. En slags föregångare till pocket-revolvern som blev vanliga något senare under 1800-talet. Har en starkt avskräckande effekt på förövaren som stirrar på sex stycken pipor från fel håll..

Exemplaret är i ett gott skick. Kolvsidorna är väbevarade utan saknade bitar men med lite ytligt slitage/patina.

Pepperboxen har en jämnt fördelad patina i form av ytlig pitting som är något "värre" på stommen. Märkningar är ändå intakta och vapnet är inte avputsat.

Mekaniskt gott skick med fullt fungerande mekanik. Vi har inte åtgärdat exemplaret på något sätt utan vi ser den som ett renodlat samlarobjekt och inte något för dagens skyttar. Nipplarna som visserligen är i ok skick är integrerade i pipstycket och kan ej bytas utan modifiering av vapnet. Det skulle rent praktiskt gå att provskjuta den.

Hursomhelst något som passar samlaren av amerikanska enhandsvapen. Ett spännande komplement till revolvern och pistolen i samlingen.