Allen & Thurber Baby Dragoon Pepperbox, #5

Pris:
15 089,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 20/4 -22

NRA: Fine

Allen & Thurber "Baby Dragoon" Pepperbox med serienummer 5. Tillverkad på 1840-talet av Ethan Allen i Worcester, Massachusetts.

Kaliber .32". Sex skott, double-action only. Pipstycket har en total längd på 5" med en faktisk piplängd på dryga 4". Vapnets totallängd är 8-3/4".

En udda storlek bland de anrika och mångfaldiga pepperboxarna från Ethan Allen. Dessa kallas av moderna samlare för Baby Dragoon då de i storlek infaller mellan Medium Size och Dragoon Size.

Denna typ av vapen följde ofta med äventyrslystna guldgrävare västerut under Guld-Rush eran.

Utformad för att vara ett självförsvarsvapen för ytterst korta avstånd. En slags föregångare till pocket-revolvern som blev vanliga något senare under 1800-talet. Har en starkt avskräckande effekt på förövaren som stirrar på sex stycken pipor från fel håll..

Exemplaret är i mycket fint skick med kolvsidor som behåller över 80% av sin ursprungliga fernissa med perfekt passform. Samtlig handgravyr är helt bevarad och det finns inga partier med rost eller pitting. Pipstycket har övergått i en ljust brun ton som kommer av tidigare blånering som nötts ned. Nippelskölden har 35% blånering kvar i de mer skyddade partierna kring varbygeln.

Meknaniskt utmärkt skick. Ej glappig och har en välfungerande matning med god fjäderspänst. Vi har inte brytt oss om att lossa nipplar och skruvar då vi ser detta som ett samlarobjekt och inget man skjuter med idag. Funktionsmässigt skulle det inte vara några problem att använda den praktiskt. Fina antika nipplar tillverkade i ett stycke med pipstycket. Något för samlaren.