Allen & Thurber Medium Worcester Pepperbox, #159

Pris:
11 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Allen & Thurber Medium Size Early Transitional Type Pepperbox med batch nummer 159. Tillverkad mellan år 1847-65 av Ethan Allen i Worchester, Massachusetts.

En tidig övergångsmodell. Kaliber 31", pipstycke för sex laddningar. Pipstycket roterar moturs. Märkt med samma nummer, 159 på de numrerade delarna.

Handgraverad stomme, nippelsköld monterad med skruvar, rullgraverad. Pipstycket märkt PATENTED 1837 CAST STEEL. Hanen märkt ALLENS PATENT.

Kolv av den tidiga Norwich style "Dog Leg". Stommen av den tidigare plattare formen. Konventionell avtryckare med varbygel.

Som med många Allen Pepperboxes så finns det inget snyggt fack att stoppa in den i. Den har det senare systemet patenterat 1845 men är inte så märkt, utan istället användes den tidiga, uppenbart slitna vid tillfället för stansningen, 1837 stansen på pipstycket. Man finner inte heller någon konkret "ALLEN & THURBER" stansning någonstans.

Sannolikt är detta en tidig övergångsmodell som använder både stansar och bitar från tidigare produktion. Det är inte direkt Colt eller Remington-ordning under tillverkning.

Jag skulle placera tillverkningen av detta exemplar närmare 1847 än 1865.

Matningen av pipstycket fungerar felfritt. Inget glapp. Hanen har god fjäderspänst. Nipplarna tillverkade i ett stycke med piporna. Alla närvarande och i förhållandevis gott skick, med tillhörande ytrost patina. Duger troligtvis för provskjutning. Vi har inte demonterat pepperboxen. Loppen, som är slätborrade, ser ut att vara i god kondition utan pitting i någon större utsträckning. Laddas med rundkula och fetlapp som en vanlig mynningsladdare.