Allen & Wheelock Center Hammer Army Revolver, #257

Pris:
23 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Allen & Wheelock Center Hammer Army Revolver med serienummer #257. Tillverkad 1861-62 av Allen & Wheelock i Worcester, Massachusetts.

Den allmänna uppfattningen är att dessa tillverkades i endast 700 exemplar men det finns också de som anser att det är "batch" nummer, alltså inte serienummer. Det kan alltså finnas många fler. Det är hursomhelst en relativt ovanlig revolver.

En annorlunda design, som är samtida med Colt och Remington och utkommer tidigt i det amerikanska inbördeskriget. Dessa är generellt inte bärare av några särskilda stämplar som indikerar ett kontraktbaserat köp av nordstaterna.

Exemplaret i fråga med nummer 257, har en piplängd på 7.5" och en trumma för sex skott i kaliber .44".

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av fernissad valnöt.

Pipadress i två rader på vänster sida av pipans oktagonala del. Nummerriktig såvitt jag kan avgöra. Skarpa kanter överlag. Partier av mycket ytlig nålsticks-patina. Ser ut att ha varit förnicklad vid någon tidpunkt, men det mesta har nötts bort.

Mycket fina kolvsidor, nummerriktiga med vad som ser ut att vara ursprunglig fernissa, till stor del bevarad.

Mekaniskt fint skick. Mycket krispig i matningen och ett spel mellan trumma och pipa på endast 0,15 mm. Det enda som inte är riktigt hundra med det mekaniska är att timingen är lite off, vilket gör att trumman snurrar fritt i båda riktningar vid halvspänn, men det är inte värt att åtgärda i vårt tycke. Den här revolvern fungerar riktigt bra som den är och det har ingen större betydelse rent praktiskt. Ytterst lite glapp i rotationsriktningen vid helspänn. Fina nipplar. Loppet har djup fin räffling, mestadels blankt.

Ett ovanligt fint exemplar av en ovanlig revolver och något för samlaren. Vår bedömning är att den är i skick att skjuta med men ser den mer som samlarobjekt eftersom den är så ovanlig.