Allen & Wheelock Center Hammer Navy Revolver, #180

Ord. pris: 
16 964,29 kr
Rea:
14 284,82 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
2 679,46 kr (16%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Prissänkt 1000:- 27/5 -21

Prissänkt 2000:- 25/11 -20

Publicerad 15/6 -19

NRA: Good


Allen & Wheelock Center Hammer Navy Model Revolver med batch tillverkningsnummer 180/181. Tillverkad 1861 eller 1862 i Worcester, Massachusetts. Över 500 exemplar tillverkade.

Modellen betraktas av samlare som en "secondary martial". En modell som köptes in från den civila vapenhandeln av båda sidor för att användas i kriget. Det är troligt att exemplaret har använts i inbördeskriget, men det går inte att veta säkert. I början av 1860-talet köpte både nord och syd in alla vapen de kunde komma över, särskilt de som var lämpade för militärt bruk som den här. Därför är den intressant för samlaren av Civil War revolvrar. 

Kaliber .36" med trumma för sex skott. Piplängden är 5" på detta exemplar. Tillverkades i flera olika längder. 

Blånerad med flamhärdad hane och laddarm. Kolvsidor av fernissad valnöt. Single-action mekanism. Laddarm av kuggtyp som sitter "bak och fram". Laxat korn. 
Trumaxeln kan framföras om den fjäderbelastade spärren lyfts med ett fingergrepp, därefter kan trumman tas ut åt sidan som på Remington mfl. Revolverns inre mekanik går att komma åt om man skruvar bort en plåt på ena sidan, se bild. En lite annorlunda pjäs med fin balans.

Tvåradig pipadress på sidan av pipan, något sliten. Flertalet delar märkta med batchnummer 180 eller 181. Svårt att säga om den ska betraktas som nummerriktig eller inte.

Bra med fernissa finns kvar på de fina kolvsidorna, men övrig finish är borta utom lite brun blåneringsrest på stommen. Ytorna och kanterna är fina överlag men hanteringsmärken finns. 

Mekaniskt fungerar den bra, även om den roterar fritt i halvspänn vilket troligtvis inte är meningen. Tveksamt att åtgärda på detta exemplar som knappast är något för skytten i dagens läge. Spelet mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Den har ett litet glapp i rotationsriktningen på ca 0,5 mm vid helspänn. God linjering mellan lopp och kammare. Nipplar är gamla men lossade och duger för provskjutning. Ett samlarexemplar främst.