British East India Company Cavalry Pistol

Ord. pris: 
4 900 kr
Rea:
3 900 kr
Du sparar: 
1 000 kr (20%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Slaglåspistol tillverkad i England för Ostindiska kompaniet. Tillverkad efter 1808, sannolikt tillverkad under 1810 -tal.

Låsets märkning med det stegrande lejonet som håller en krona, är Ostindiska kompaniets symbol. Symbolen i detta utförande antogs år 1808. På pipan syns spår efter krona över "GP" vilket är provtryckningsstämpeln som alla vapen tillverkade i England hade på den här tiden. Man ser också spår av en siffran tre, denna har varit en krönt trea från början och är en inspektionsstämpel. Inga övriga synliga märkningar. Pistolen konverterades från flintlås till slaglås ca 1830-1840- tal.

Pipans längd är 9". Total längd på pistolen är 15.5". Kaliber ca .66", slätborrat.

En rejäl militär slaglåspistol avsedd för kavalleriet. Har sannolikt följt med på resor till exempelvis Indien eller använts som handelsvara under första halvan av 1800-talet. Pistoler av denna typ användes flitigt under mer än 50 år av både Engelska kronan och Ostindiska kompaniet.

Mekaniskt fungerar pistolen som den ska. Tydliga upphak och god fjäderspänst. Loppet har förstås patina men har ingen oroväckande gravrost. Laddstaken sitter väl fast i vapnet och är sannolikt den ursprungliga. Gamla lagade sprickor finns i kolvträet.