Burnside Carbine, #16215

Pris:
20 535,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Reserverad 30/9

Publicerad 18/5

Burnside Carbine med serienummer 16215. Tillverkad år 1863 av Burnside Rifle Company, Providence, Rhode Island. 

Modellen är känd för att vara ritad av den berömde nordstatsgeneralen Ambrose E. Burnside. Det här exemplaret är den så kallade Standard Model eller 5th Model vilken tillverkades i störst kvantitet, ca 43 000 ex. Många av dessa gick till Union Army. Modellen deltog flitigt under inbördeskriget och är ett måste för samlaren av Civil War -vapen. 

Modellen är en kammarladdad kavallerikarbin i kaliber .54". Laddas med icke gastäta patroner av mässing eller nylon, innehållande krut och kula. Avfyrningsmekanismen är vanligt slaglås och används tillsammans med tändhatt för gevär. Varbygeln har en tangent som öppnar kammarstycket, vilket viks nedåt. Patronen släpps ned i kammarstycket uppifrån. Hylsor går att köpa från tillbehörshandlare.

Från början var exemplaret blånerat med flamhärdad låda och hane. Kolvträet är av oljad valnöt. 

Alla märkningar är tydliga. Blåneringen är helt bortnött. Kolvträet är helt och riktigt fint med undantag av någon lite flisa på ovansidan nära lådan. 

Mekaniskt utmärkt skick. Alla skruvar och nippel lossade och infettade. Loppet är blankt och fint utan större mängder skönhetsfel utom längst fram där det finns lite ojämnheter. Dessa ojämnheter blir sannolikt mycket mindre framträdande om vapnet tas i bruk. 

Karbinen passar bra för samling och skytte. De flesta som köper dessa är främst intresserade av skytte. En karbin i detta skick är optimal för det då det inte finns så mycket finish kvar att vara rädd om samtidigt som den är i väldigt fint skick.