Burnside Carbine, #16662

Pris:
36 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Excellent

Burnside Carbine 5th Model med serienummer 16662. Tillverkad mellan år 1863-65 av Burnside Rifle Company i Providence, Rhode Island. Ritad av den berömda generalen från Nordstaterna General Ambrose E. Burnside.

Denna 5th model är den mest fulländade versionen och tillverkades i stor upplaga under inbördeskrigets andra halva. Ca 43 000 exemplar totalt av denna version.

En Burnside Carbine har en piplängd på 21" med en kaliber på .54". Denna karbin med sin unika mekanism använder en konisk patron, ej gastät som laddas uppifrån när blocket är nedfällt.

En effektiv och hållbar konstruktion som ger god täthet och fin utgångshastighet på kulan. Mekanismen ser även till att hylsan inte kan fastna i blocket.

Kolvträ och framstock av oljad valnöt. I övrigt blånerad med den något mattare militära blåneringen. Låda, hane och lås är flamhärdade. Bakkappa av stål, falmhärdad. Fällbart sikte graderat i 1 eller 3 hundra yards. Samma serienummer återfinns på alla så märkta delar och vapnet är nummerriktigt. På inre delar förekommer sammansättningsnummer på denna modell.

Riklig finish bevarad och en hel del fin flamhärdningkulör. Vapnet är avfyrat under sitt långa liv men har ytterst få märken efter hantering och måste ha varit väl rengjort alla gånger. Loppet är felfritt. Mekanismen har ytterst lite spår av användning.

Ett ovanligt fint exemplar av en eftertraktad modell. Mekaniskt väl fungerande.

Direkt importerad av oss från den amerikanska samlarmarknaden. Den är orörd sedan dess och kan ha nippel och skruvar som behöver lossas.

Ett fint exemplar passande för samling eller skytte.