Chassepot Mle. 1866, #F40776

Pris:
20 000 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för M. S. 6/7 -21

Publicerad 5/7 -21

NRA: Very Good

Fusil Modelé 1866 "Chassepot". Franskt infanterigevär med tändnålsmekanism som användes under kriget mellan Frankrike och Preussen år 1870-71. Många konverterades senare till patronladdning och exporterades. 

Över två miljoner exemplar tillverkade. Modellen ansågs överlägsen Preussens vapenarsenal och många övertogs senare från Fransmännen efter kriget. 

Kaliber 11mm. Används tillsammans med papperspatron innehållande tändhatt kula och krut. Eftersom papperspatronen inte är gastät är vapnet licensfritt. 

Populär bland dagens skyttar. Finns ej ofta någon till salu. Har sin egen skara med mycket entusiastiska skyttar.

Det är en alldeles särskild upplevesle att använda tändnålsvapen. Mycket pyssel, men otroliga resultat i tavlan trots svartkrut. Utmaningen ligger lika mycket i att lyckas tillverka riktigt fina patroner som att faktiskt skjuta bra. Däri ligger nöjet med tändnålsvapen och det är nästan som en egen hobby i sig inom svartkrutsskyttet. 

Vapnet har en finurlig mekanism. Vi avfyrning pressar de expanderande gaserna framsidan av slutstycket bakåt, som då förflyttar sig och komprimerar en tjock gummipackning, vilken då expanderar radiellt och tätar mot patronlägets väggar, varpå nästan all gas hjälper till att driva kulan genom loppet. En del gaser läcker dock förbi runt nålen. Det är inte ett fullständigt gastätt system men mycket nära för att vara ett svartkrutsvapen som inte använder en gastät patron. 

Riktigt trevligt skick på denna bössa. Finish "in the white" som många exemplar var. Kolvträet är välbevarat och utan större märken eller skador. Tydliga märkningar genomgående. En välfungerande mekanism med fräsch, spetsig nål och fin gummipackning. Fungerar klanderfritt. Riktigt fint lopp med ytlig frostighet som endast har en estetisk påverkan. 

Som en trevlig bonus har bössan både rem och och en originalbajonett med original plåtskida. Passar utmärkt på bössan och gör sig fint i samlingen. 

Detta är ett utmärkt objekt för dig som letat efter en skjutbanefärdig chassepot!

Säljes på uppdrag av privatperson.