Colt Lightning Slide Action Rifle, #86064

Pris:
15 500 kr
Inkl. 12% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
OBS LICENSPLIKT

Reserverad för E. S. väntar licens.

Publicerad 29/3

NRA: Very Good

Colt Lightning Slide Action Rifle, Medium Frame. Tillverkad ca år 1900 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Totalt 89777 stycken tillverkades mellan 1884-1902. Flera kalibrar fanns tillgängliga, det här exemplaret är i kaliber 32-20 Winchester. Kalibern är en svartkrutspatron med centralantändning och utstickande fläns, samt smalare hals än bottendiameter. Patronen utvecklades av Winchester år 1882. 

Colt Lightning Slide Action tillverkades i två piplängder; Rifle 26" eller Carbine 20". Det här är en 26" Rifle. Tubmagasinet rymmer 15 patroner och omladdas mellan varje skott genom att dra handtaget under pipan längs med pipan. Modellen är en pump-repeter istället för bygel-repeter vilket annars var ett framgångsrecept under den här tidsperioden. Omladdningen sker då med vänster hand istället för höger. Det innebär att det är den stödjande handen istället för den avfyrande handen som gör en häftig rörelse, Det kan ju vara en nackdel då man följer ett mål som rör sig då man lättare tappar fin-riktningen. 

Modellen har kolvträ av oljad valnöt, med övriga delar blånerade. Hanen flamhärdad. 

Colt gjorde flera revolvermodeller i samma kaliber. Tanken var att man bara skulle behöva en sorts ammunition med sig ut i fält. 

Kolvträet helt och välbehållet med ytterst lite hanteringmärken. Passformen mot metalldetaljerna är utmärkt. Av blåneringen finns mest rester kvar övergånget i en brun patina-ton. Viss ytlig pitting finns, mestadels under pipan. Tydliga märkningar överlag med patentdatum och kalibermärkning synliga på pipa och låda. Tydligt serienummer invid varbygeln. 

Mekaniskt fungerar den utmärkt utan något glapp eller liknande. Den är välanvänd men inte farligt sliten. Loppet är bra men inte nytt. Det har en jämnt fördelad patina av ojämnheter som sannolikt blir mycket mindre framträdande efter att man börjat skjuta med den. Loppet var lite oljigt på bilderna. Loppet har djup och tydligt genomgående räffling. Precisionen lär vara densamma som när den var ny, det är bara en estetisk påverkan på loppet. Skruvar är lossade och vapnet kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte.

Passar samlaren av vilda-västern vapen. Modellen är populär att samla på i USA med sin rika variation och snygga utseende. Högkvalitativt verktyg medföljer i köpet.

OBS LICENSPLIKT