Colt Model 1849 Pocket Revolver, #101577

Pris:
15 178,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
NRA: Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver, serienummer 101577. Tillverkad år 1855 på Colts fabrik i Hartford, Connecticut. Revolvern har en 5″ pipa med en trumma för fem skott i kaliber .31″. Pipadressen är av den tidiga typen i två rader. Colts Patent är stansat på vänster sida av stommen. Trumscenen som är välbevarad föreställer ett rånförsök mot en diligens. Det här är ett relativt tidigt exemplar av Colts mest populära, klassiska slaglåsrevolver. Modellen tillverkades i över 300 000 exemplar ända fram till 1873.

Revolverns kvarvarande finish består av prickvis högblank blåneringsrest på pipans övre flata ytor. Varbygel och backstrap har tillsammans ca 80-85% ursprunglig försilvring. Kolvträet behåller ca 85% fin fernissa. Inga spår av flamhärdning på laddarm, stomme eller hane. Hanen förefaller inte vara den ursprungliga och saknar läppen som agerar gnistskydd över nippeln. Kolvträet har fantastiskt fin passform, se särskilt bilden som visar undersidan.. Intakt sånär som på mindre hack i nedre periferin. Trumscenen är tydlig och komplett men har en del blessyrer i form av urgamla hammarmärken, (hade man ingen hammare på sig så tog man revolvern för att slå i spik med, som det tvättäkta bruksföremål detta var). Trummans kammare är fina men nipplarna är äldre funktionsdugliga original. Trummans säkerhetsupphak är mosade. Förhållandevis fint lopp med ytlig pitting. Revolvern är helt nummerriktig utom kilen som är en nytillverkad reservdel.

Fungerar yttrerst bra mekaniskt med jämn matning och en stadig låsning av trumman i helspänn. Fin linjering kammare-lopp. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,30 mm. Vi har gått igenom revolvern, ingenting sitter fastrotat, varken nipplar eller skruvar och den kan lätt demonteras. Trycket är inte onormalt hårt. Loppet har tydlig, jämn räffling. En fin kompanjon på skjutbanan eller som samlarobjekt för den som är på jakt efter en tidig femskottare. Det som håller upp priset på detta ex är det fina kolvträet i kombination med den rikliga originalförsilvringen och den välbevarade mekaniska funktionen. Nya nipplar passas in för skytten som önskar, mot en tillkommande kostnad.