Colt Model 1849 Pocket Revolver, #125327

Pris:
23 214,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 29/9

Reserverad för A. K. 3/10

NRA: Fine, nära Excellent.

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 125327. Tillverkad år 1856 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Kaliber .31", trumma för fem skott. Pipans längd på detta exemplar är 4". 

Pipadressen som är mycket tydlig är av den tidiga typen med New York på rad två. 
Nummerriktigt exemplar, inga övriga märkningar.

Ett mycket välbevarat exemplar, ett så kallat "attic find" vinds-fynd. En revolver som legat orörd under mycket lång tid. Enda slitaget som finns är det som har uppstått av att ha legat bortglömd under mindre gynsamma förhållanden. 

Kolvträet är i ett enastående skick och har knappast en endaste liten skråma. Ser helt nytt ut! De flamhärdade delarna har små fuktrosor framförallt på vänster sida. Mer flamhärdning bevarad på andra sidan. Trumman och framförallt pipan har riklig högblank blånering utan ytligt slitage, har endast "flagnat". Men det bästa är nästan varbygel och backstrap av försilvrad mässing, där mässingens försilvring är så oxiderad att den nästan är svart. Mycket sällsynt på en original-revolver, det blir ju blankt bara av att man hanterar revolvern. 

Hade det funnits lite mer flamhärdning kvar så hade det räckt till betyget Excellent, men så är inte fallet. Det är dock en väldigt fin "Fine". 

Mekaniskt nyskick, inte helt oväntat. Med visst inslag av fuktangrepp längst fram i mynningen. Men det är inte mycket. Loppet är superfint. Trumman har alla sina säkerhetsstift kvar, ovanligt på Colt. Trumscenen är helt perfekt, men faktiskt lite svår att se med så mycket blånering/blåneringsrest kvar. Kamrar och lopp har blånering blandat med blåneringsrest kvar. Mycket skarpa kanter överlag. Spel mellan trumma och pipa knappt 0,10 mm. Givietvis ej åtgärdad på något sätt. 

Den här revolvern är inget för skytten, även om det mekaniska skicket är perfekt. Det här är en av de allra mest producerade revolvrarna från den här tiden och ett annat exemplar bör användas för att skjuta med i stor utsträckning. Det här är en Colt för samlaren och vi ser gärna att den hamnar hos någon som kommer att se den som ett samlarobjekt/investering.