Colt Model 1849 Pocket Revolver, #130065

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad PE 5/9 -19

Publicerad 5/4 -19

NRA: Good (+)


Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 130065. Tillverkad år 1857 av Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Piplängden är 6″ och trumman rymmer fem skott i kaliber .31″. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing med kolvträ i ett stycke fernissad amerikansk valnöt. Stolpkorn av mässing. Trumscen föreställande diligensrånet. Single-action mekanism. En populär självförsvarsrevolver under tiden för guldrushen och amerikanska inbördeskriget, ända fram till 1873 då den gick ur produktion. Tillverkad i över 300 000 exemplar och därmed Colt’s populäraste revolver. 

Revolverns märkningar består av den tidiga pipadressen i två rader. Märkningen COLTS PATENT syns på vänster sida av stommen. Trumman är märkt med trumscen och texten COLTS PATENT/No. följt av serienummer 130065. Laddarm, pipkil, pipa, stomme, trumma, varbygel, backstrap är alla märkta med samma nummer, 130065. Revolvern är att betrakta som nummerriktig. Ingen övrig märkning förutom Colts inre kvalitetsstämplar på varbygel, V och G samt en liten siffra 2 på vänster sida pipan invid stommens infästning.

Revolverns finish är överlag fin. Pipan har antagit en chokladbrun ton och har släta fina ytor med något lätt rundade kanter. Inget hölsterslitage vid mynningen. Laddarmen och stommen har en hel del mönster och spår av flamhärdningen samt en övrigt chokladbrun ton. Varbygel och backstrap har ca 40-50% intakt ljus och fin försilvring med lätt antydan till bubblor på backstrap. Slagmärken finns undertill på backstrap som har använts lite som hammare. Detta ser man ofta. Kolvträet är riktigt fint och intakt utan några större blessyrer men saknar helt sin fernissa, sannolikt naturligt bortnött av hantering. Trumman är även den finare än den genomsnittliga man ser då den har kvar 4 av 5 säkerhetsstift. Enstaka slagmärken i periferin framtill och en ca 75-80% trumscen kvarstående. Nya fina nipplar inpassade!

Mekaniskt perfekt funktion. Matning och indexering fungerar utan anmärkning och den låser stumt i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,30 mm som sig bör. Nipplarna är helt nya och noggrant inpassade. Fjädrarna är i gott skick. Loppet är riktigt fint med höga bommar och skarpa kanter. ett kort parti med ytlig pitting syns i den främsta femtedelen av loppet, resten blankt. Ett utmärkt exemplar för skytten eller samlaren.