Colt Model 1849 Pocket Revolver, #137040

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 1/7 -21

NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 137040. Tillverkad år 1857 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Pipans längd är 4". Trumman rymmer fem skott i kaliber .31". Single-action. 

Pipan märkt med "ADDRESS SAML COLT / NEW YORK CITY". Trumman har trumscenen "The Stagecoach Hold-up". Stommen märkt "COLTS PATENT". 

Samma serienummer återfinns på revolverns samtliga serienummermärkta delar. Pipa, laddarm, kil, stomme, trumma, trumaxel, varbygel och backstrap. 

Ursprungligen var revolvern blånerad och hade en flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygeln och backstrap var försilvrade. Kolvträet var av fernissad valnöt. 

Pipan har en fragmentarisk blånering kvar, med större sammanhängande blanka partier i skyddade områden som undersidan av pipan och kring kilen. Laddarm, stomme och hane har ett visst mått av mönster och kulör kvar av flamhärdningen, framförallt i de mer skyddade partierna. Av försilvringen återstår cirka 75% med ett visst mått av oxidation. Det ursprungliga kolvträet är utbytt mot två sidor av vackert patinerad antik pärlemor. Dessa sidor ha troligtvis följt revolvern länge men är antagligen skapade för ett annat exemplar då passformen inte stämmer helt. De sitter och fungerar ändå mycket bra. 

Mekaniskt fungerar revolvern riktigt bra. Matningen låser nästan stumt i helspänn. Matningen är smidig och tveklös. God spänst i samtliga fjädrar. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm, orört original. Nipplar och skruvar är lossade och infettade. Loppet är över medel i skick. Ej högblankt men genomgående hög och skarp räffling. Revolvern är mycket noga genomgången och har inga dolda fel eller fastrostade detaljer.

Revolvern passar både dig som vill samla men även kunna åka till skjutbanan.