Colt Model 1849 Pocket Revolver, #144901

Pris:
17 857,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 144901. Tillverkad år 1858 i Hartford, Connecticut. Pipans längd är 5″ på detta exemplar med en trumma som rymmer fem skott i kaliber .31″.
Colt Pocket tillverkades i mycket stor upplaga mellan åren 1850-1873 och det finns ca 200 olika variationer. Den här revolvern är relativt tidig sett till det sammanhanget, från tiden strax innan amerikanska inbördeskriget.
Modellen var en vanlig syn i amerikanska hem under perioden och även bland soldater på båda sidor, som valde att ha med ett extra vapen ut i fält som ”backup”. 

Exemplaret är märkt med den tidiga pipadressen, ”ADDRESS SAML COLT / NEW YORK CITY”. Trumman är märkt ”COLTS PATENT / No 144901”. Stommen är märkt ”COLTS / PATENT”. Stommen har också bokstaven P i rekylskölden. Pipan är märkt med siffran 2 på vänster sida. Varbygeln är märkt V och G. De olika bokstäverna och siffrorna är från Colts fabrik och en del av kvalitets kontrollen. Backstrap är märkt med ” J W ” undertill. Det är en privat märkning och sannolikt den ursprunglige ägarens initialer, detta är relativt vanligt förekommande på Colts mindre revolvrar.

Samtliga delar som ska ha serienummer har samma nummer, 144901. Revolvern är helt nummerriktig, inga övriga märkningar utom ovan nämnda.

Revolverns finish: Pipan har 5% blank, svart, blånering i skyddade skrymslen, ytorna är släta och fria från slagmärken med undantag av fåtalet små på den högra sidan, vid pipkilen. Stommen har släta fina ytor och viss kulör kvarstår av den ursprungliga flamhärdningen, varierar med ljusförhållandet. Trumman behåller 90% tydlig trumscen föreställande rånförsöket på diligensen. Ingen blånering finns längre på trumman. Trummans säkerhetsstift är kvar men är mosade, viss slipning av grader kring nippelbrunnarna syns. Nipplarna är nytillverkade och korrekt inpassade. Varbygel och backstrap behåller ca 85-90% ursprunglig försilvring, kolvträet som har perfekt passform har 90% fernissa kvar och är i mycket fint skick. Pipans lopp är riktigt bra med skarp räffling och mycket lite pitting, endast ett obetydligt mindre parti ungefär i mitten.

Mekaniskt utmärkt funktion. Matningen är följsam med distinkta lägen. Låsningen av trumman i helspänn är nära på stum med mycket lite glapp i rotationsriktningen. God linjering mellan kammare och lopp. Slagfjädern har god spänst, avtrycket är inte osedvanligt hårt. Spelet mellan trumma och pipa är endast ca 0,20 mm. Ett riktigt trevligt nummerriktigt samlarexemplar av Colts mest populära modell. Det finns väldigt många exemplar av modellen så vi avråder egentligen inte från att skjuta med den, den har nya nipplar, god mekanisk funktion och fint lopp så det är en bra skjutrevolver också. För den som vill ha ett snyggt ex på banan kan den kanske vara passande! Den har också den lite längre pipan på 5″ vilket kan uppskattas av skytten.