Colt Model 1849 Pocket Revolver, #184169

Pris:
18 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 184169. Tillverkad år 1861 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Blånerad, flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av ett stycke fernissad valnöt.

Tillverkad i över 300 000 exemplar över 23 år. En av de mest välkända revolvrarna från Vilda-västern eran.

Exemplaret i fråga är en så kallad Hartford Colt. Vilket innebär att den är märkt med den utgåvan av pipadress som innehåller ordet Hartford. Alla Colt är tillverkade i Hartford. Men samlare tycker extra mycket om de som är märkta Hartford, eftersom den märkningen förekom under tiden för amerikanska inbördeskriget och det därför är krigstida produktion. Chansen att den använts i samband med kriget gör den därmed något mer samlarvärdig, och värdefull.

Piplängden på detta exemplar är 4" och trumman rymmer fem skott i kaliber .31". Överlag har revolvern en matt grå färgton, vilket sannolikt beror på en tvättning, men ingen avputsning. I princip finns inga hanteringsmärken och revolvern har skarpa kanter överlag, med släta ytor.

En del mörk blåneringsrest finns på framförallt pipan. Kolvträet har perfekt passform och är helt samt välbevarat. Man finner även en hel del fernissa som troligtvis är den ursprungliga. Ett fint orört original som bara blivit grundligt rengjort. Mässingsdetaljerna behåller närmast intakt försilvring.

Märkt COLTS PATENT på stommen. Märkt ADDRESS SAML COLT HARTFORD CT på pipan. Trumman bär sedvanlig Stagecoach Holdup scen, välbevarad till ca 80%. Samma serienummer på samtliga så märkta delar.

Trumman riktigt fin med ytterst lite skador baktill.

Mekaniskt välfungerande med krispig matning och god låsning i helspänn. Bra fjäderspänst i vad som känns som originalfjädrar. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm. Fina äldre nipplar. Bra lopp med god räffling.

Passar dig som vill investera eller ha en mindre shooter i kaliber .31".