Colt Model 1849 Pocket Revolver, #284796

Pris:
24 900 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Kommissionsuppdrag

NRA: Fine

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 284796. Tillverkad år 1866 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Pipans längd på detta exemplar är 5". Trumman rymmer sex skott i kaliber .31". Avfyras Single-action.

Modellen var Colt's stora kassako under åren 1850-1873 och en riktig storsäljare med över 320 000 exemplar tillverkade under denna period.

De tidiga exemplaren följde ofta med västerut med nybyggare och de som var på väg till de kaliforniska guld-fälten. Under inbördeskriget var den ofta extra-vapen som köptes privat av soldater och officerare. Utformad för att vara ett självförsvarsvapen för civila.

Modellen är från början normalt sett blånerad med flamhärdad stomme, laddarm och hane. Varbygel och bacsktrap av försilvrad mässing och kolvträ av fernissad valnöt. Detta exemplar är inget undantag och behåller riklig blånering på pipan, ca 70%. Patinerad mässing med spår av försilvring i skyddade skrymslen. Välbevarad flamhärdning på stommen och delvis bevarad på laddarm och hane. Trumscenen är kvar till ca hälften på trumman som även har en fragmentarisk mörk blåneringsrest blandad med svärta.

Kornet har lagts på i modern tid för skytte på 25 meter. Nipplarna är utbytta till nytillverkade med originalgänga för att fungera bra med tändhattar i storlek 11 (RWS 1075).

Nummerriktig utom trumaxlen som förlorat sitt nummer vid en äldre reparation.

Mekaniskt välfungerande exemplar med smidig matning. Fin låsning med ytterst lite rörelse vid helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Fin räffling i pipan. Detta är ett exemplar som passar såväl samlare som skytt utmärkt i vår mening.

Kommissionsuppdrag