Colt Model 1849 Pocket Revolver, #99404

Pris:
10 267,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad 19/12 TB

NRA: Good


Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 99404. Tillverkad i slutet på 1854 på Colts fabrik i Hartford, Connecticut. Kaliber .31″, trumma för fem skott, piplängd 5″. Colts mest populära modell, tillverkades i över 300 000 ex mellan 1850 till 1873. Som produkt riktade den sig mot civilbefolkningen men användes även i stor utsträckning av soldater i amerikanska inbördeskriget som en ”backup”, ett extra vapen att ta till i trängda lägen. Det sägs även att den var bra att ha för att försvara sig mot oönskade eller förhastade amputationer i fält…

Exemplarets pipa har något rundade kanter men fint lopp. Helt nummerriktig inklusive kolvträ och pipkil. Varbygel och backstrap har en hel del försilvring kvar ch har inte särskilt mycket slagmärken. Kolvträet är en av revolverns starkaste kort, otroligt välbevarat med perfekt passform och utan saknade bitar, i stort sett intakt fernissa. Trumman har kvar sin trumscen om än något nött, men den har förbluffande nog kvar alla sina säkerhetsstift, vilket är ovanligt och håller upp värdet. Exemplaret är egentligen inte alls särskilt slitet utan har troligtvis varit mindre bra förvarat under en del av sitt liv. Ett väldigt gediget orört exemplar överlag.

Mekaniskt mycket fräsch med mjuk och jämn, tveklös matning av trumman och tydlig låsning i helspänn. Starka fjädrar. Spel mellan trumma och pipa ligger på blygsamma 0,35 mm. Loppet har djup räffling brutet av ett kort parti med lite mer pitting, se bilder. Kammare och lopp har god linjering. Revolvern är helt genomgången av oss och ingenting sitter fastrostat, varken nipplar eller skruvar. Revolvern passar skytten såväl som samlaren. Samlaren blir nöjd av att revolvern verkligen är helt nummerriktig och inte reparerad på något vis. Nya nipplar kan passas in mot en merkostnad för den som vill skjuta med revolvern på lite högre nivå.