Colt Model 1851 Navy Revolver, #110477

Pris:
14 732,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad MF 14/11

Publicerad 14/10 -19

NRA: Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 110477. Tillverkad år 1861 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Early Fourth Model.

Med stor sannolikhet har den varit hos 11th New York Volunteer Cavalry, Company L, endast två nummer från känt ex. Eventuella militära märkningar är dock utplånade. Graden av slitage vittnar om att den kan ha använts i Civil War vilket många Coltar gjorde även om de inte levererades på armékontrakt.

Kaliber .36", piplängd 7.5", trumma för sex skott.

Blånerad. Flamhärdad hane, laddarm och stomme. Kolvträ av fernissad valnöt. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing.

Märkt med den så kallade "Late" eller "New York" texten på pipan vilken lyder "ADRESS COL SAML COLT NEW YORK USA" och är den tredje av tre märkningar som skulle komma att användas på Model 1851 under åren.
vänstra sidan stommen märkt "COLTS / PATENT"
En av trummans flutar märkta "PAT SEPT 10th 1850"

Trumman är en Colt Model 1851 originaltrumma. Den har för länge sedan modifierats av någon vapensmed för att revolvern skulle se mer modern ut. Eller så var det en del av en plan för att sälja revolvern dyrt till någon okunnig samlare. Det senare är inte osannolikt då det är stämplat en patenttext i en av flutarna som ser väldigt äkta ut. Det har aldrig tillverkats ett enda exemplar av Colt 1851 med något annat än rund trumma. Colt 1861 finns i 100 ytterst sällsynta och dyrbara exemplar med halvflutad trumma. Colt 1860 finns i knappa 8000 ex med helflutad trumma, dyrbara. Colt 1862 har alltid halvflutad trumma.

Revolverns yta är något avputsad med delvis rundade kanter överlag. Diverse färgförbättringar i blåneringsresten finns på de blånerade delarna. Hanen är inte original men är i fint skick med riklig flamhärdningskulör. Kolvträet är något rundat i formen och passformen är god men inte perfekt, se bilder. Det har också lackkonserverats och är därför blankt, men slitagebeständigt. Lätt frostighet på stomme, mycket ytligt. Pipadress och COLTS PATENT delvis suddat av avputsning. Slagmärken förekommer på backstrap och kolvträ undertill. Mässingsdetaljer blankputsade delvis. 

Revolvern är nummerriktig undertill som amerikanarna säger. Laddarm och kil har annat nummer. Trumma och trumaxel saknar nummer. Trummans nummer har förlorats i modifieringen. Trumaxeln är troligtvis nytillverkad men ganska gammal.

Välfungerande mekaniskt. Nytillverkade nipplar sitter inpassade och är i gott funktionsskick. God räffling för skyttens behov. Kanske inte knivskarp räffling precis men kommer att prestera utan problem. Något sämre längst bak, men det har ingen praktisk betydelse. Spel mellan trumma och pipa är 0,20 mm. Ganska krispig matning, delvis nya slitdetaljer invändigt. Starka fjädrar. Marginell rörelse i trummans rotationsriktning vid helspänn, inget som påverkar funktionen. Skicket tyder på att den tjänat som shooter i modern tid. 

Typiskt shooter exemplar för den som vill tävla i Paterson eller liknande. Den ser ju häftig ut med sin flutade trumma och snygga kulör. Den fungerar utmärkt som skyttepang. Vi passar in nya nipplar, justerar spel, justerar trycke mm. mot tillkommande kostnad för den som önskar. Alla skruvar och nipplar är lossade och infettade. Revolvern kan lätt demonteras för rengöring.