Colt Model 1851 Navy Revolver, #117242

Pris:
25 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad BL 20/4

Publicerad 21/3

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 117242. Tillverkad år 1861 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Inga militära märkningar. En personlig namngravyr syns delvis på undersidan. Revolvern kan ha varit en gåva till någon som skulle ut i kriget. Många av dessa revolvrar användes militärt under inbördeskriget.

Piplängd 7.5", trumman rymmer sex skott i kaliber .36". Single-action. 

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av valnöt. Trumman är rullgraverad med en scen som kallas sjöslaget vid Campeche, som utkämpades den 16:e maj år 1843. 

Kanterna är skarpa överlag utan mycket slitage. Dock finns en hel del slagmärken generellt. Brun blåneringsrest syns tydligt över hela pipan. Stommen har en lätt frostighet samtidigt som den har relativt riklig flamhärdningskulör kvarvarande. Trumman är fin med partier av slagmärken men uppvisar ca 90-95% av trumscenen bevarad. Engaged 16 May 1843 går tydligt att läsa längs den främre periferin. Kolvträet är helt och fint med perfekt passform. 

Nummeriktigt exemplar. 

Mekaniskt fungerar revolvern perfekt. Den ger intrycket av att inte alls vara särskilt sliten. Den kan inte ha skjutits med så mycket, slitaget man ser kommer mer av ovarsam hantering och förvaring. 

Nya nipplar sitter inpassade. Alla skruvar och nipplar är lossade och infettade. Någon har satt dit ett högre korn i samma stil som original. Det sitter bra monterat. Spelet mellan trumma och pipa ligger 0,25 mm. Loppet är i ett skick långt över medel, med djup och skarp räffling. Inga stor skönhetsfläckar överhuvudtaget. 

Det här är ett utmärkt val för den kräsne skytten. Det är även ett bra objekt för den som samlar då den är i stort orörd utom kornet. Den har mycket patina kvar ger ett fint veteran-intryck.