Colt Model 1851 Navy Revolver, #118516

Pris:
18 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 118516. Tillverkad år 1862 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Det här är en av de mest välkända, klassiska modellerna från hela vilda-västern eran. Colt Navy '51 tillverkades hela vägen från Guld-Rush eran ända upp till introduktionen av patronladdade vapen från alla tillverkare från 1873. Över 215 000 exemplar, varav 185 000 fram till slutet på kriget '65. 

Med en kaliber på .36", piplängd på 7.5" och trumma för sex skott är den här legenden precis i mitten i storlek och en verklig förlaga för många andra tillverkares alster från tiden. 

Blånerad. Flamhärdad stomme, laddarm och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen föreställande det otroliga sjöslaget mellan Texas och Mexikos flotta i Campeche -bukten 16 maj år 1843. 

Springfield Research visar att det närmast bekräftade exemplaret är 118503. 13 nummer ifrån hittar man det exemplaret i rullarna hos 9th Illinois Volunteer Cavalry, kompani K under år 1864. Dessa revolvrar levererades i lårar om hundratals. Oddsen är riktigt bra att denna väderbitna krigsveteran har varit med där, men det är givetvis spekulativt. 

Märkt med One Line New York varianten av pipadress samt COLTS PATENT på vänster sida av stommen. Trummans yta är nött och cirka 10% av trumscenen syns idag. Ingen övrig finish finns bevarad. Kolvträet saknar mindre flisa upptill. Överlag ett exemplar som nött men i gott fungerande skick. Nummerriktig men utan nummer på kil. 

Mekaniskt utmärkt skick. Noga genomgången matning och alla skruvar och nipplar lossade. Loppet har skönhetsfel i form av en jämnt patinerad yta men har hög, genomgående räffling. Det innebär att revolverns precision inte kommer att vara märkbart påverkad. Nya nipplar inpassade och revolvern är redo att ta med till skjutbanan till helgen! Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm efter en ny inpassning av kil - axel - pipa. Exemplaret passar skytten i första hand.

Säljes på uppdrag av privatperson