Colt Model 1851 Navy Revolver, #126719

Pris:
20 900 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 126719. Tillverkad år 1862 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Piplängd 7.5". Trumman rymmer sex skott i kaliber .36". Single-action.

En legandarisk modell från Colt och en av de mest kända från tiden kring amerikanska inbördeskriget. Ursprungligen levererad med blånerad pipa och trumma. Flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing samt ett kolvträ av fernissad valnöt.

Trummans rullgravyr föreställer ett sjöslag i mexikanska bukten år 1843. På det här exemplar finns ca 20 % av trumscenen bevarad.

Hela revolvern har en lätt brunprickig patina och en lätt rundning av kanterna på den oktagonala pipan. Det kan vara så att kolvträet med de inristade bokstäverna kommer från ett annat exemplar då passformen inte är helt perfekt. Pipadressen syns tydligt och revolvern är nummerriktig utom då möjligen kolvträet. Även pipans kil är utbytt till ett nytillverkat.

Mekaniskt fungerar revolvern väl med smidig matning av trumman och korrekt indexering. Tydliga hel och halvspänn med god fjäderspänst. Ett mindre radiellt spel finns i trumman vid helspänn  och även ett mindre spel i rotationsriktningen, vilket beror på naturligt slitage av originaldelarna. De ursrprungliga nipplarna sitter kvar och är i ok skick för provskjutning. De tillsammans med skruvarna är lossade och lätt smorda.

Loppet har djup och tydlig räffling med en ytlig "frostighet". Loppet kommer att fungera utmärkt för den som väljer att ha exemplaret som shooter. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm på detta exemplar.

En äkta Colt Navy tillverkad under inbördeskriget. Ett samlarobjekt i sig och även ett bra exemplar för den som vill bedriva skytte med antik revolver.