Colt Model 1851 Navy Revolver, #160670

Pris:
22 232,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 7/1 -22

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 160670. Tillverkad år 1860 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Pipadressen är den så kallade "One-line New-York" som lyder "ADDRESS COL. SAML COLT NEW-YORK U.S. AMERICA". Märkt med "36 CAL" på vänster sida av varbygeln. Sedvanlig trumscen, ca 50% närvarande. Stommen märkt "COLTS PATENT". Samma serienummer på alla delar utom på laddarmen, där det är svårt att säga säkert om det är rätt eller inte då det är mest en siffran sju som är synlig idag.

Från början var modellen och även detta exemplar blånerat med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygeln och backstrap av försilvrad mässing, kolvträ av fernissad amerikansk valnöt. Trumscenen föreställer sjöslaget vid Campeche den 16/5 år 1843. Där Texas flotta besegrade den Mexikanska flottan mot alla odds.

En legendarisk revolvermodell och en av de mest välkända från den här tiden.

Revolvern har förlorat det mesta av sin finish men har tydliga märkningar och fina ytor överlag. Genomgående skarpa kanter med något mer antydan till rundning vid varbygel och fram vid mynningen. Fint exemplar.

Mekaniskt noga genomgången och servad. Nipplar och skruvar lossade. Nya nipplar monterade. Låser närmast helt stumt i helspänn med fin linjering kammare-lopp. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm efter att trumman svetsats på baktill av licenssvetsare. Det är standard på Colt att de slits ned baktill på trumman mellan kamrarna och spelet mellan trumma och pipa blir därför för stort, detta är korrekt åtgärd. Loppet har fin räffling med ytlig frostighet. Ett bra lopp för skytten. Krispig matning med spänstiga fjädrar och korrekt indexering varje gång.

En fin Colt Navy '51 som passar för samling eller skytte.