Colt Model 1851 Navy Revolver, #34806

Pris:
19 642,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för K. I. 22/1 -21

Publicerad 30/9 -20

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 34806. Tillverkad år 1853 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

En tidig Colt Navy från "Gold Rush"-eran. Sannolikt kom den till användning även i Civil War. 

Pipans längd är 7.5". Trumma för sex skott i kaliber .36". 

En tvättäkta vilda-västern revolver från tiden då Samuel Colt var det dominerande namnet i amerikansk slaglåsrevolver-produktion. 

Third Model, vilket innebär att varbygeln är lite mindre. 

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen företsällande sjöslaget vid Campeche den 16 maj år 1843. 

One-line New York adress på pipan. Pipans kil saknar nummer. I övrigt nummerriktig. Inga övriga märkningar utom Colts Patent på stommen. Minst hälften av trumscenen är synlig. Inklusive en hel del av texten "Engaged 16 May 1843". Vilket är ett bevis på att trumman inte har förlorat just något alls av sin längd och därmed är revolvern bevisligen inte särsklit sliten.

25-30% spräcklig blånering blandat med brun blåneringsrest på pipan. 80% fin försilvring kvar på varbygel + backstrap. En så kallad Swivel-ring är monterad i botten på kolven. Användaren vill tydligen inte bli av med revolvern när han eller hon red till häst. Fint kolvträ med nästan all fernissa kvar och perfekt passform. Mycket liten flisa borta på ena sidan vid tån. Någon har misshandlat trumman lite vid någon av nippelbrunnarna, men det är bara ett estetiskt problem.

Bra mekanik. Matningen är smidig och låsningen är närmast stum i helspänn. Nya nipplar är inpassade. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm så den är verkligen inte särskilt sliten mekaniskt. Det stämmer bra överens med skicket på loppet som är alldeles utmärkt. Blankt med mycket djup och fin räffling. Det här är verkligen en utmärkt shooter för den som vill skjuta Colt .36". Alla skruvar och nipplar lossade och infettade.