Colt Model 1851 Navy Revolver, #80529

Pris:
18 750 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad PB 19/4

Publicerad 7/3

NRA: Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 80529. Tillverkad år 1857 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

7,5" pipa i kaliber .36" med trumma för sex skott, single-action. Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Trumman pryds av den rullgraverade trumscenen "Sjöslaget vid Campeche" som utkämpades den 16: e maj år 1843. 

Märkt med pipadress av "Hartford" -typ, vilket brukar vara lite mer eftertraktat bland samlare. Ett vanligt missförstånd är att Colt's revolvrar tillverkades på flera ställen i USA på den här tiden, vilket inte var fallet. 

Stommen är märkt med "COLTS PATENT" och "U.S." vilket innebär att den sålts till armén. 

Arméns inspektionsstämplar finns på de flesta väsentliga delar, eller i alla fall synliga rester av sagda stämplar. Kolvträet har oläsliga men tydligt närvarande slutinspektionsstämplar, en på vardera sidan. 

Det finns cirka 15% trumscen kvar. Revolvern har ganska skarpa kanter överlag. Inget hölsterslitage. Den har sannolikt varit dåligt förvarad och rostat. Sedan har man tagit bort all rost och gjort en förgförbättring. 

Nummerriktig utom trumman som är tillverkad samma år. Ett original i gott bruksskick. 

Väldigt tight och fin mekaniskt, ej särskilt sliten. Mycket mindre sliten mekaniskt än vad dess yttre kan leda en att tro. Nya nipplar och hane. Originalnipplar medföljer vid köp. Alla skruvar och nipplar lossade och infettade. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,45 mm. 

Loppet har tydlig genomgående räffling, något rundad men ej grund. 

Ett trevligt militärt exemplar som duger fint som shooter eller som samlarobjekt. En snygg Colt Navy i trevligt bruksskick tycker vi. Bra utgångspunkt för den som vill börja pröva på att samla och/eller skjuta.