Colt Model 1851 Navy Revolver, #88753

Pris:
15 982,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 12/4 -22

Reserverad FE 25/5 -22

NRA: Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 88753. Tillverkad år 1858 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Comapny i Hartford, Connecticut.

En Fourth Model med den sedvanliga piplängden på 7.5". Trumman rymmer sex skott i kaliber .36". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen med sjöslaget vid Campeche. Hartford pipadress i en rad. Detta brukar anses mer åtråvärt. Det beror på att revolvrar med den adressen är tillverkade strax innan inbördeskrigets start och har därför en större chans att ha befunnit sig i händerna på sydstaterna under inbördeskriget. Det finns dock inget utmärkande bevarat på själva revolvern ifråga här som skulle tyda på det. Det finns inget som motbevisar det heller.

Det kvarstår egentligen ingen originalfinish på vapnet idag. Den har en typisk krigspatina, dvs den ser ut att ha varit med om en hel del "action" och är sliten därefter. Den kan ju mycket väl ha tjänstgjort under större delen av inbördeskriget. Den är nummerriktig så långt det går att se, men trumman har inte längre något synligt serienummer. Kilen är också utbytt till modernt dito ska nämnas.

Mekaniskt fungerar revolvern som den ska och skruvar, nipplar är lossade. Nipplarna bör bytas om man tänker sig att skjuta med revolvern i större utsträckning. Loppet har tydlig genomgående räffling och jämnt fördelat medelmåttigt slitage. God spänst i fjädrar och låsning av trumman fungerar som det ska. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,30 - 0,35 mm.

Det här är en äkta legend till lite lägre pris på grund av tidigare ytlig rostpåverkan vilken har raderat trumscenen och orsakat en generell sträv patina över hela revolvern. Men funktionen är god och den kan vara både samlarobjekt och shooter ändå. Det är trots allt en äkta Colt från Civil War.