Colt Model 1851 Navy Revolver, London First Model, #269

Pris:
17 410,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för U. A. 27/7

Publicerad 29/11 -18

NRA: Good


Colt Model 1851 Navy Revolver, med serienummer 269. Mycket tidig utgåva med endast tre siffror i serienumret. Tillverkad år 1853, första året för Colt Navy tillverkade på Samuel Colts London fabrik. Brittiska proofmarks på pipa och trumma. 7-1/2″ piplängd med trumma för sex skott i kaliber .36″. Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Tillverkad av delar gjorda i Hartford men sammansatt på den nya fabriken i England. 

Revolvern är original, intakt och fungerande med en yta som präglas av avputsning. Troligtvis har revolvern varit drabbad av ytrost. Kanterna överlag är något rundade, trumscenen är i princip helt utplånad och pipadressen är bara delvis läsbar, ca 30%. Det går att se att det stått ”ADRESS COL COLT LONDON” på ovansidan. På stommen syns tydligt texten COLTS PATENT i den stil som London Coltarna ska ha. Överlag ser revolvern ut som en Third Model men med andra märkningar.

Mekaniskt så är exemplaret inte så tokigt som man kan ledas att tro av dess slitna yttre. Trumman har visserligen ett visst spel radiellt och i rotationsriktningen vid helspänn men inte alls i sådan utsträckning att det behöver åtgärdas för att revolvern ska fungera väl. Loppet är förvånansvärt bra och inte alls sämre än vad det brukar vara på de allra flesta Colt Navy. Matningen fungerar i övrigt riktigt smidigt med starka fjädrar och tydlig låsning. Nya nipplar är inpassade. Ett mycket ovanligt exemplar som faktiskt gör sig bra som intressant shooter för den som vill. Värdet kommer inte att minska med skyttet då finishen är förbrukad.