Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Revolver, #17385

Pris:
18 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Model Revolver med serienummer 17385. Tillverkad år 1857 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

En relativt tidig Colt 1855 i kaliber .28" med piplängd på 3.5". Trumma för fem skott. 

Pipadressen är helt intakt och läsbar. Märkt med ett "G" på trummans baksida. Serienummer 17385 finns på trumma, pipa och stomme. Betraktas som nummeriktig. Kolvträ med stor sannolikhet original. Har varit ett fint exemplar utan stort slitage innan det genomgick en välutförd omblånering av samtliga delar. Därav har alla delar blånering, även delar som inte ursprungligen hade det. Det är bra för att skydda revolvern mot åldrande.

Väldigt fin fernissa på det intakta kolvträet. Trumscenen är mer eller mindre helt intakt vilket är ovanligt på modellen. Scenen föreställer hur en man mycket framgångsrikt försvarar sig med en Colt sidehammer mot dennes angripare. En slags dåtida reklam för vapnets potens som livförsäkring. 1850-talets USA "Guld-rush -eran" var inte utan faror för liv och hälsa!

Vapnet har en känslig mekanik som är krävande att reparera. I Colts urpsungliga dokumentation som medföljde modellen uppmanas användaren att absolut inte försöka sig på att öppna den urverksliknande mekaniken för egen reparation utan vända sig till en profesionell vapensmed. 

På grund av ovanstående ska man tänka sig för innan man använder vapnet för skytte i stor utsträckning. Vi rekommenderar modellen som samlarvapen. 

Vi beskriver ändå det mekaniska skicket för sakens skull: Tight mekaniskt skick med obetydligt spel. Inget sitter fastrostat. Okej nipplar för provskjutning, gamla. Spel mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Något hårdtryckt. Fint lopp med tydliga bommar