Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Revolver, #22816

Pris:
10 713,39 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 1/6 -21

NRA: Good

Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Revolver med serienummer 22816. Tillverkad år 1860 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company. 

Pipans längd är 3.5" och trumman rymmer fem skott i kaliber .28". 

Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvträ av fernissad valnöt. 

Pipan märkt med "COLTS PT 1855 ADDRESS COL COLT HARTFORD CT USA". Pipan och stommen märkta med serienummer 22816. Trumman har fragment av serienummer synligt i rätt ljus, ser ut att vara 22816 men det är mycket svårt att avgöra. Finns även spår av texten COLTS PATENT. Det har funnits en rullgraverad trumscen av "Cowboy and Inidian Fight Scene" som föreställer, you guessed it, en Cowboy som slåss mot en Indian. 

Idag syns inte längre några övriga märkningar eller trumscenen på detta exemplar. Men det kan betraktas som nummerriktigt, det är nämligen osannolikt att revolvern skulle ha en trumma som stämde så väl i skick med resten men hade ett helt annat serienummer, på en så ovanlig revolver som detta är. 

Exemplaret har något rundade kanter och en jämnt fördelad ärlig patina. Kulören är brun-mörkgrå med mörkgrå som dominerande kulör. De hårdare härdade bitarna, laddarm och hanen, har slätare ytskikt än resten. Kolvträet har mycket fin passform och är med all sannolikhet det ursprungliga. Undersidan har fyra stycken linjer som skulle kunna utgöra så kallade "kill notches" men det är omöjligt att veta något om med säkerhet. 

Mekaniskt har revolvern återställts i fungerande skick. Matningen fungerar som den ska efter mycket arbete. Fjädrarna har hyffsad spänst och trumman har ett mindre glapp i rotationsriktningen vid helspänn. På exemplaret sitter nipplarna integrerade i trumman, ej löstagbara, den är helt enkelt tillverkad så. Det är därför från början knappast tänkt att vara annat än ett självförsvarsvapen som sällan skulle avfyras. Detta försvårar ju avsevärt reparation och underhåll vid skytte. Därför ser vi revolvern endast som en god investering och samlarobjekt snarare än något man tar med till skjutbanan. Med lite filning och putsning på nipplarna skulle tändhattar storlek 11 kunna monteras och revolvern säkert avfyras. Men det finns bättre exemplar för skytte helt klart. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,75 mm och är även det något lite för stort för en trevlig skytteupplevelse. Loppet är dock bra med djup genomgående räffling med en del ytlig, jämnt fördelad korrosionspåverkan. Skruvar lossade, revolvern kan lätt demonteras, men rekommenderas ej då dessa är lite mariga att sätta ihop igen. Ett samlarobjekt helt enkelt. 

Detta är en äkta Colt slaglåsrevolver tillverkad precis innan amerikanska inbördeskriget och ett värdefullt samlarobjekt oavsett mekaniskt skick. Vill du ha ett nummerriktigt exemplar i samlingen utan att lägga ut för mycket pengar är detta ett bra alternativ. Vissa samlare föredrar även revolvrar som faktiskt använts för det de är avsedda för..