Colt Model 1860 Army Model Revolver, #165558

Pris:
28 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Model Revolver med serienummer 165558. Tillverkad år 1867 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Modellen har en piplängd på 8" och en trumma för sex skott i kaliber .44", single-action.

Ursprungligen blånerad, med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ i fernissad valnöt. Trumman pryds av en rullgraverad scen föreställande sjöslaget vid Campeche den sextonde maj år 1843.

Exemplaret är tillverkat efter det amerikanska inbördeskriget som slutade år 1865. Den är av civilt utförande och saknar därför de karaktäristiska urfräsningarna i rekylskölden avsedda för montering av löskolv.

Dessa vapen tillverkade precis efter inbördeskriget, kan ha hamnat i händerna på någon av de hundratusentals människor, många européer som gav sig västerut. Efter inbördeskriget fanns ett enormt behov av folk då en stor del av den unga arbetskraften stupat. Man gjorde enorma satsningar på att markandsföra möjligheten för nybyggare att komma till USA och skaffa sig en bit gratis land att kalla sitt eget. Största hotet mot dessa nybyggare förutom vädret var förstås de olika indianstammar som reklamen glömde att nämna. Många fick lära sig den hårda vägen varför man kunde behöva en revolver när man skulle ge sig av västerut.

Just den här välbevarade Colten har nummerriktiga delar och en naturlig patina som vittnar om att den varit använd till det den varit avsedd för. Fragmentarisk blånering kan ses i skyddade skrymslen men det är ytterst lite. Kolvträet är lätt rundat nedtill men behåller merparten av sin fernissa. Ett visst mått av flamhärdning syns fortfarande på stommen.

Vi har låtit vapensmed gå igenom exemplaret. Den fungerar därför felfritt mekaniskt och har blivit försedd med nya nipplar från track of the wolf. Loppet är i gott skick med sedvanliga skönhetsfel. Den här revolvern har all potential att fungera väl på skjutbanan idag.

Passa på att unna dig själv att äga ett stycke äkta amerikansk historia! Investering eller kamrat på skjutbanan. Detta vapen är undantaget från svensk vapenlag då det inte är avsett för gastät enhetspatron och är tillverkat före år 1890.