Colt Model 1860 Army Revolver, #125429

Pris:
24 017,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 3/1 -22

NRA: Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 125429. Tillverkad år 1863 av Colt's patent firearms manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Pipans längd på modellen är 8". Trumman rymmer sex skott i kaliber .44". En välkänd single action revolver och föregångaren till Single Action Army "Peacemaker".

Såldes i över 130 000 exemplar till nordstaternas armé under amerikanska inbördeskriget. Modellen tillverkades totalt i cirka 200 500 ex.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ av valnöt. Trumman pryds av en rullgraverad scen föreställande sjöslaget vid Campeche i mexikanska bukten, den 16:e maj år 1843.

Exemplaret i fråga, snr 125429 har samma serienummer på alla märkta delar. Den är också märkt med kontrollbokstäver och en slutstämpel på vänster sida av kolvträet. Det är ett militärt exemplar med urfräsningar för infästning av löskolv. Detta är den militära kavallerirevolvern nummer ett under inbördeskriget och kom att vara i tjänst i många år. Dessa utkom tidigt i kriget och gick också hårt åt. Vilket är varför Remington New Model Army förekommer i mycket större antal och finare skick överlag.

Ytlig korrosionspåverkan jämnt fördelad över hela revolvern. Exemplaret är egentligen mycket finare än vad en första anblick kan leda en att tro. Typexempel på dålig förvaring av annars fint exemplar. Väldigt liten grad av nötning på varbygel och kolvträ vilket styrker detta. Loppet är riktigt fint i förhållande till utsidan.

Servad, genomgången. Nipplar och skruvar lossade. Mekaniskt välfungerande med god spänst i fjädrar och korrekt funktion på matningen. Låser väldigt stumt och fint i helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Tillfälle för den som letar efter en Colt Army. De har snabbt blivit mycket mer ovanliga att finna.