Colt Model 1860 Army Revolver, #132940

Pris:
27 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 132940. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Piplängd 8". Trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Model 1860 Colt blir den revolver som Amerikanska kavalleriet väljer i första hand att leverera ut till sina förband under det amerikanska inbördeskriget. Den kommer även att tjänstgöra i många av de mindre indiankrigen.

Närvarande i många kända verk i filmens värld, Colt Army är en välkänd ikon som många känner igen.

Colt's klassiska konstruktion med kil genom grov trumaxel som håller pipan fast mot stommen är en elegant men förlegad lösning. Ligger fantastiskt fint i handen och är utsökt att se på jämfört med många samtida militärvapen. Modell 1860 bygger vidare på Colt Model 1851 Navy. Den bygger på samma stomme men har fått en uppgraderad trumma och pipa för att husera den grövre kalibern. Pipan är strömlinjeformad istället för oktagonal och laddarmen är av en ny konstuktion med kuggtänder som löper längs urfräsningar i pipans undersida. Backstrap är alltid av stål istället för mässing, för ökad tålighet.

Ursprungligen blånerad. Hane, laddarm och stomme flamhärdade. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Samma serienummer återfinns på alla numrerade delar.

Exemplaret har militära kontrollbokstäver på många delar, även om de på pipan utplånats av viss putsning. Kolvträet kommer sannolikt från ett annat antikt exemplar då passformen inte är helt hundra. Man har heller inte den sedvanliga kartuschen på vänster sida.

Mekaniskt utmärkt. Matningen fungerar som den ska och linjerar kamrarna fint. God fjäderspänst. Pipan har god passform mot stommen och spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm. Skruvar och nipplar lossade. Loppet är relativt blankt med djup, skarp räffling. Obertydligt glapp vid helspänn.