Colt Model 1860 Army Revolver, #151802

Pris:
32 142,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad OQ 4/1

Publicerad 5/12 -19

NRA: Very Good to Fine

Colt Model 1860 Army Model Revolver med serienummer 151802. Tillverkad år 1864 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Civilian Model Round Cylinder Army. 

En Civil Colt Army som ändå har urfärsningar för löskolv i stomme och backstrap. Det som särklijer Colt Army för den civila marknaden är den avsevärt mer högkvalitativa finishen. 

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action mekanism. Blånerad med flamhärdad stomme, laddarm och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen föreställande sjöslaget vid Campeche sextonde maj år 1843.

Helt nummerriktig.

Vi bedömer att den har 25-30% högblank blånering kvar. Mest välbevarad på pipan under laddarmen där den fulla kvaliteten av Colts välkända, överlägsna finish är fullt synlig. Mycket skarpa fina välbevarade kanter överlag. Även kornet har skarpa kanter. Inget hölster har brukats här inte! Kolvträet har ingen minskad volym överhuvudtaget och besitter ännu 75% blank fernissa. Mest slitage finner man i den nedre periferin på båda sidor. Noter hur mycket mörk blånering som finns kvar på backstrap! Ovanligt. Spår av försilvring på varbygel. Trumscenen är ca 60% av ursrpunget, dålig förvaring på en sida har utplånat en del av den, det har sedan putsats och blivit patinerat på nytt av "honest use". En mycket vacker Colt Army i ett ovanligt skick, mycket svårt att få tag på ärliga orörda ex med någon form av finish kvar till rimligt pris. Tydligt mönster av flamhärdning kvar, dock ingen kulör. 

Mekaniskt utmärkt skick. Krispig matning och perfekt indexering. Utmärkt linjering kammare-lopp. Och vilket lopp sen! Det är ett fantastiskt välbevarat ytskikt som visar upp sig med ytterst få "spots" av pitting. Spel mellan trumma och pipa är idag 0,25-0,30 mm. Mekaniskt är den dock inte i nyskick, det finns lite glapp i rotationsriktningen vid helspänn och ett ytterst litet glapp radiellt på trumaxeln. Det är att förvänta på modellen och stämmer utmärkt överrens med skicket överlag. Nipplar är original och i fint bruksskick. Ett väldigt, väldigt trevligt exemplar som bör kunna väcka ha-begär hos de flesta som är på jakt efter en ärlig, orörd och nummerriktig Army med finish kvar. Dock inget för de som letar efter en krigsveteran då denna pjäs sannolikt inte sett någon "action" under Civil War. Inga militära stämplar och välbevarat skick..