Colt Model 1860 Army Revolver, #38570

Pris:
24 107,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
NRA: Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 38570. Tillverkad år 1862 på Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut, USA. Levererad under år 1862 till 1st Maine Volunteer Cavalry, Company I. Nummerriktig utom kilen. 8″ pipa, trumma för sex skott i kaliber .44″. Single Action. Militära inspektionsstämplar.

1st Maine Volunteer Cavalry Deltog bland annat i slagen vid Gettysburg, Fredericksburg, 2nd Bull Run och många, många fler. Delstaten Maine hade en mycket hög andel volontärer och bidrog med en proportionerligt stor andel soldater under kriget. 1st Maine Volunteer Cavalry deltog mellan Oktober 1861 till Augusti 1865.

Ett rimligt antagande är att just den här revolvern har deltagit under några av de många slagen under sin långa tjänstgöring. 

Revolvern är märkt med sedvanlig pipadress. Trumman har den vanliga scenen som visar slaget vid Campeche den 16:e maj år 1843. Pipadress och trumscen är något otydliga, se bilder. Övrig märkning består av sub-inspector marks på alla vapnets väsentliga delar. Det finns även rester av en Principal sub-inspector cartouche på vänster sida av kolvträet.

Revolvern har en relativt jämn yta överlag, en del slagmärken förekommer dock framförallt på pipan. Det finns vissa spridda partier av ytlig pitting, återigen framförallt på pipan. Ingen ursprunglig blånering kvarstår på trumma eller pipa. Hane och stomme har antydan till flamhärdningskulör och skiftar med olika ljusvinklar. Laddarmen har fått en avputsning någon gång och är därför lite ljusare än resten. Troligtvis berodde det på ytrost som man inte stod ut med att se på.. Kolvträet är fint och helt. Något nött i den nedre periferin. Ett snyggt exemplar i vårt tycke!

Mekaniskt felfri. Matningen känns så där ”krispig” som friska exemplar gör. Skulle kunna vara en trevlig kompis på banan för den som vill skjuta open-top. Fin låsning av trumman med god linjering kammare-lopp. God spänst i alla fjädrar och inte överdrivet hårdtryckt för att vara en Civil War revolver. Allting lossat och infettat, lätt att demontera. Nya nipplar inpassade! Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,15 – 0,20 mm.