Colt Model 1860 Army Revolver, #39878

Pris:
28 000 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Very Good

OBS: Anslutningen pipa stomme är felaktigt fotograferad. Kilen var inte ordentligt inslagen och det ser inte alls ut så i verkligheten. Förstår att denna fina Colt Army inte har blivit såld på grund av detta vilket är synd. Det är ett bra, friskt ex. Vi säljer aldrig något fusk och mörkar ingenting! Fråga gärna runt om vårt rykte, det är ett stalltips överlag innan man handlar. Inte en missnöjd kund sedan start!

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 39878. Tillverkad år 1862 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Standard Round Cylinder Army. 8" piplängd med trumma för sex skott i kaliber .44". Urfräsningar för löskolv i stomme och backstrap, ingen fjärde skruv i stommen.

Just det här exemplaret är i spannet av de flera hundra revolvrar som skickades för tjänstgöring i Kalifornien. Såvitt vi kan utröna kan det ha använts av 1st California Volunteer Cavalry, Company B ända till september 1866 då regementet lades ned. Dessa soldater tillhörde alltså nordstatsarmén och kämpade främst mot styrkor från Texas. Regementet verkade hela sin tjänstgöring i Kalifornien, dåvarande territoriet New Mexico (ej en delstat ännu) samt Texas. 

Revolverns märkningar: Pipan är märkt med sub-inspector initial C. Varbygel märkt S. Trumma märkt L och W. Backstrap märkt S. COLTS PATENT mycket tydligt på vänster sida av stommen. Pipans adress är tydlig och läsbar. Trummans scen har kvar texten ”ENGAGED 16 MAY 1843” till stor det vilket är mindre vanligt. dock saknas C i COLTS PATENT märkningen på trumman. Scenen kvarstår till cirka 50% överlag. Kolvträet som är välbehållet har en markant men svårtydd Principal Sub-inspector cartouche på vänster sida nedtill. Revolvern är nummerriktig utom kilen som är original men har annat nummer. Varbygelns "44 CAL" märkning saknas. Pipadressen är den vanligt förekommande "New York" typen och lyder "ADRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA". 

Revolverns finish: Kanterna är skarpa och ytorna är släta överlag. Patinerad blåneringsrest på pipan, mer i skyddade skrymslen. Tydlig flamhärdningskulör på stommen och baksidan av hanen. Backstrap har lite blånering kvar upptill. Laddarmen är ovanligt mörk och kan ha blivit tillsnyggad. Ingen fernissa kvar på kolvträet, ingen försilvring kvar på varbygel. "Honest military use". 

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Fin gång i matningen och god linjering kammare-lopp. Mycket lite glapp överlag. Räfflingen är djup och tydlig men med en del pitting. Äldre nipplar i fungerande bruksskick. Vi kan passa in nya nipplar mot en blygsam kostnad om så önskas. Allting är lossat och infettat, revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. En fin revolver för samlare eller skytt.