Colt Model 1860 Army Revolver, #39878

Pris:
24 553,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för H. A. 17/11 -20

Publicerad 6/5 -19

NRA: Good


Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 39878. Tillverkad år 1862 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Standard Round Cylinder Army. 8" piplängd med trumma för sex skott i kaliber .44". Urfräsningar för löskolv i stomme och backstrap, ingen fjärde skruv i stommen.

Just det här exemplaret är i spannet av de flera hundra revolvrar som skickades för tjänstgöring i Kalifornien. Såvitt vi kan utröna kan det ha använts av 1st California Volunteer Cavalry, Company B ända till september 1866 då regementet lades ned. Dessa soldater tillhörde alltså nordstatsarmén och kämpade främst mot styrkor från Texas. Regementet verkade hela sin tjänstgöring i Kalifornien, dåvarande territoriet New Mexico (då ej ännu en delstat) samt Texas. 

Revolverns märkningar: Pipan är märkt med sub-inspector initial C. Varbygel märkt S. Trumma märkt L och W. Backstrap märkt S. COLTS PATENT mycket tydligt på vänster sida av stommen. Pipans adress är tydlig och läsbar. Trummans scen har kvar texten ”ENGAGED 16 MAY 1843” till stor det vilket är mindre vanligt. dock saknas C i COLTS PATENT märkningen på trumman. Scenen kvarstår till cirka 50% överlag. Kolvträet som är välbehållet har en markant men svårtydd Principal Sub-inspector cartouche på vänster sida nedtill. Revolvern är nummerriktig utom kilen som är ett original men har annat nummer. Varbygelns "44 CAL" märkning saknas. Pipadressen är den vanligt förekommande "New York" typen och lyder "ADRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA". 

Revolverns finish: Kanterna är skarpa och ytorna är släta överlag. Patinerad blåneringsrest på pipan, mer i skyddade skrymslen. Tydlig flamhärdningskulör på stommen och baksidan av hanen. Backstrap har lite blånering kvar upptill. Laddarmen är ovanligt mörk och kan ha blivit tillsnyggad. Ingen fernissa kvar på kolvträet, ingen försilvring kvar på varbygel. "Honest military use". 

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Fin gång i matningen och god linjering kammare-lopp. Mycket lite glapp överlag. Räfflingen är djup och tydlig men med en del ytlig pitting. Äldre nipplar i fungerande bruksskick. Vi kan passa in nya nipplar mot en kostnad på 1000:- om så önskas. Allting är lossat och infettat, revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. En fin revolver för samlare eller skytt.