Colt Model 1861 Navy Model Revolver, #16772

Pris:
30 357,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 8/2

Publicerad 1/10 -19

NRA: Very Good / Fine

Colt Model 1861 Navy Model Revolver med serienummer 16772. Tillverkad år 1863 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Piplängd 7.5", kaliber .36", trumma för sex skott. Blånerad. Flamhärdad hane, stomme och laddarm. Varbygel och backstrap av mässing, försilvrad. Kolvträ av valnöt, fernissat. 

Många samlare anser att det här är den mest fulländade slaglås Colt:en. Den har med sig alla förbättringar och lärdomar ända från 1847 och kan ses som höjden av utveckling för Colt's slaglåsrevolvrar. Modellen kan ses som en moderniserad Colt 1851. 

Tillverkades i förhållandevis liten upplaga; 38843 stycken. Cirka 28 000 hade producerats innan inbördeskriget tog slut och den togs ur produktion så sent som 1873. 

Standard Production Model. 

Exemplaret i fråga är en helt så att säga "vanlig" Colt 1861. Den saknar alltså militära märkningar, urtag för löskolv eller flutad trumma. 

Modellen hade bara en variant av pipadress, vilken är intakt på detta ex. "ADDRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA". 

Vänster sida stomme märkt "COLTS / PATENT", delvis nött.
Vänster sida varbygel märkt "36 CAL", delvis nött.
Trumman märkt "COLT'S PATENT No." följt av serienummer 16772.
Pipa, stomme, varbygel, backstrap, trumaxel, trumma märkt med serienummer 16772. Pipans kil är omärkt och sannolikt av modern tillverkning.

Revolvern har släta fina ytor med skarpa kanter överlag. Riklig blank blånering i pipans skyddade områden. Viss försilvring kvarstår på varbygeln. En del flamhärdningskulör finns på stomme och hane. Cirka 75% trumscen syns fortfarande och visar sjöslaget i Campeche 1847. Kolvträet är ytterst välbevarat och har nästan all ursprunglig fernissa kvar.

Mekaniskt utmärkt skick med välfungerande krispig matning och friska fjädrar. Låser upp bra i helspänn med marginellt glapp i roationsriktningen vilket är vanligt. Gamla fina nipplar, troligtvis original. Spelet mellan trumma och pipa är 0,15 mm. Mycket tight och fin. Loppet är bra med djup räffling och medelskarpa kanter. Spridd pitting finns men ser bättre ut i verkligheten än på bilderna. Det är generellt så med våra bilder att kunder blir förvånade över att revolvern ser bättre ut i verkligheten. Kameran tar närbilder på ett sätt som ögat inte upplever. 

Detta är ett fantastiskt fint samlarex! Stora Colt:ar med någon form av blånering kvar är svåra att hitta. Bör kanske inte användas för skytte i stor utsträckning.