Colt Model 1861 Navy Revolver, #17790

Pris:
29 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1861 Navy Revolver med serienummer 17790 tillverkad år 1864 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Totalt tillverkades 38843 exemplar. Tillverkningen löpte ända fram till år 1873, den stora vikten av revolvrar tillverkades under tiden för inbördeskriget 61-65.

En Single-action revolver mycket lik Colt 1860 men i kaliber .36". Piplängden är 7.5" och trumman rymmer sex skott.

Ursprungligen blånerad, hane, laddarm och stomme flamhärdade. Kolvträet är av ett stycke fernissad valnöt. Backstrap och varbygel av försilvrad mässing. Trumscen föreställande sjöslaget vid Campeche 16:e maj år 1843.

Pipadress i en rad, välbevarad på detta exemplar. Samma serienummer återfinns på alla serienummermärkta delar. Exemplaret är således helt nummerriktigt.

Pipans ytor är släta och fina med skarpa kanter överlag. Man finner ca 10% bevarad originalblånering i främst de skyddade områdena. Trumscenen är bevarad till ca 85% med två partier av mycket ytlig korrossionspåverkan synlig. Laddarmen har mycket god passform och glappar ej nämnvärt, som de kan göra på många exemplar. Stommen har ytterst lite mönster av flamhärdningen kvar och har en ytterst ytlig brunprickig yta idag. Varbygeln har en del försilvring kvar i skyddade områden och är relativt blank av naturlig hantering. Kolvträet har hälften av sin ursprungliga fernissa kvar och är i ett fint oantastat skick.

Mekaniskt genomgången av vapensmed. Krispig gång i matningen med distinkta upphak och god fjäderspänst. Nya nipplar sitter inpassade. Spel mellan trumma och pipa är 0,1 mm. Trumman är mycket diskret pålagd med TIG baktill kring matarkransen, för att minska spelet mellan trumma och pipa, då det var något för stort för att tilltala dagens skyttar och prestera optimalt på skjutbanan. Vi har ett lopp med djup skarp räffling, mestadels blankt med spridda partier av ytlig korrossionspåverkan. Ett långt över medel lopp som anses fint. Trummans kammare har i vissa fall ytlig korrossionspåverkan men långt ifrån att det skulle göra någon praktisk skillnad. Mestadels släta fina kammare. Denna revolver är knappast överdrivet mycket skjuten med utan den korrossionspåverkan som finns ser ut att mestadels ha uppstått av tvivelaktig förvaring i perioder.

Utmärkt val för både samlare och skytt. En investering som klättrar fint i värde. En äkta Colt från tiden för amerikanska inbördeskriget. Tänk om den bara kunde berätta mer om sitt långa liv!