Colt Model 1861 Navy Revolver, #2619

Pris:
24 107,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 17/2 -21

NRA: Very Good

Colt Model 1861 Navy Revolver med serienummer 2619. Tillverkad år 1861 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Närmast bekräftade serienummer hos Springfield Research är nummer 2612. Många hundra av den här modellen såldes till Nordstaternas flotta och armé under inbördeskriget. Många saknade helt inspektionsstämplar. Det här exemplaret, nummer 2619, är bara sju nummer ifrån ett bekräftat exemplar som gick till 13th Illinois Volunteer Cavalry, Company H. Oddsen är ganska goda att det här exemplaret kan ha varit där också då det är så väldigt få nummer ifrån. 

Modellen har en piplängd på 7.5" och en trumma för sex skott i kaliber .36". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddar, stomme och hane. Korn av nysilver. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumman har en trumscen föreställande sjöslaget vid Campeche 16 maj år 1843. 

Märkt med pipadressen "ADDRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA". Varbygel märkt med produktionssiffran "4" och märkningen ".36 CAL". I övrigt märkt med samma serienummer på pipa, stomme, varbygel, backstrap, pipans kil, trumaxel och trumma. Revolvern är helt nummerriktig. Inga övriga särskiljande märkningar.

Brun blåneringsrest på pipan, som har en vackert chokladbrun patina. Pipadressen är tydlig. Trumman har en välbevarad yta med tydlig trumscen, minst 70% närvarande med fragmentariskt synlig text i den främre periferin. Mässingsdetaljerna har den åtråvärda "senaps-patinan" som samlare särskilt i USA gillar, då det är en patina som endast finns kvar när den inte har blivit putsad.

Mekaniskt riktigt tight. Matningen är tveklös och distinkt med en krispig känsla i gången. Den här revolvern är ordentligt genomgången av professionell vapensmed. Alla skruvar och nipplar lossade. Nya nipplar inpassade. Loppet är i bra skick med djup och tydlig räffling och är långt finare än genomsnittet. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Den här revolvern är ett riktigt fint samlarobjekt och gör sig samtidigt utmärkt på skjutbanan.