Colt Model 1861 Navy Revolver, #3422

Pris:
35 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1861 Navy Model Revolver med serienummer 3422. Tillverkad år 1861 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Modellen tillverkades i exakt 38 843 exemplar. Serienumren närmade sig 28 000 när inbördeskriget tog slut.

Exemplaret här till salu, #3422, är tillverkat under det första produktionsåret för modellen, 1861.

Pipans längd alla versioner är 7.5". Trumman rymmer alltid sex skott i kaliber .36".

En uppdaterad version av den legendariska Colt Model 1851. Model 1861 har samma förbättringar på Samuel Colt's allmänna revolver koncept som inkorporerades i Model 1860 Army. Strömlinjeformad rund pipa, med laddarm av den nya kuggade typen som gav ett jämnare presstryck av kulan in i trumman.

Den stora merparten av exemplaret har samma karaktärsdrag som detta exemplar. Detta är ett välbevarat exemplar av en åtråvärd modell. Blånerad, med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing samt kolvträ av ett stycke fernissad valnöt.

En vacker chokladbrun, orörd patina som upplevs mer prickig än fläckig, täcker perparten av revolvern idag. Trots det ser vi skarpa kanter och ytor som känns släta, med få hanteringsmärken. Märkningar är tydliga och välbevarade inklusive adress på pipan, COLTS PATENT på stommens vänstra sida och framförallt, den väldigt fina trumman. En av de starkaste korten på detta exemplar. Trumscenen helt intakt inklusive texten ENGAGED 16 MAY 1843. Dagen för sjöslaget mellan Texas och Mexiko där Texas segrade och en av de ledande befälen på Texas sida var god vän till Samuel Colt själv.

Samma serienummer syns på alla så märkta delar inklusive kilen som fortfarande uppvisar blånering. Försilvringen som var tunn på dessa är förlorad i tidens sand. Kolvträet som har perfekt passform, har en handfull djupa slagmärken undertill där kolven hamrats med.

Ett vackert samlarexemplar, med fin patina. Ett tidsdokument som inte är misshandlat eller pillat med, samtliga pins för det säkra nedläggandet av hanen mellan kamrarna finns kvar. Fina äldre nipplar.

Spel mellan trumma och pipa ligger på exakt 0,30 mm. En ärlig siffra som visar på användning men inte utslitning. Loppet är i ett utmärkt skick med skarpa räfflor och försvinnande lite patina. Mekaniskt fungerar den precis som den ska, med mjuk och jämn men samtidigt fjäderstark och krispig gång i matningen. Låser stumt i helspänn med utmärkt linjering och Colt-kvalitet.

Kan lätt iordningställas för skytte, bara att lossa och byta nipplar så är det färdigt. Kontakta oss om du önskar få det gjort i samband med köp.