Colt Model 1862 Police Revolver, #12196

Pris:
12 053,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad 6/10 M. S.

Publicerad 14/3 -19

NRA: Good


Colt Model 1862 Police Revolver, tillverkad år 1862 av Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Modellen var den sista av Colts renodlade slaglåsrevolvrar tillsammans med Colt Pocket of Navy Caliber som utkom samma år. Tre olika piplängder erbjöds till kunderna och det här exemplaret är bestyckat med den längsta – 6-1/2″. Trumman som är av den unika halvflutade modellen rymmer fem skott i kaliber .36″. Mekanismen är av den vanliga single-action typen. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. 

Revolverns märkningar består av pipadress i en rad, Colts Patent märkningen på vänster sida av stomme och en patentmärkning i en av trummans urfräsningar utvändigt samt 36 Cal märkningen på vänster sida varbygel. Alla i läsbart skick på detta exemplar. Inga övriga märkningar värda att nämna utom serienummer förstås. Revolvern har samma nummer på pipa, stomme, varbygel och backstrap, 12196. Pipans kil, trumaxeln, trumman och kolvträet har olika eller oläsliga serienummer.

Revolverns utsida präglas av delvis ytlig pitting och slagmärken, jämnt fördelat över revolverns ytor. Stommen som har en hårdare yta har klarat sig bättre från tidens tand. Hanen är också fin. Kolvträet fungerar bra rent praktiskt men är något medfaret. Se bilder.

Mekaniskt mycket välfungerande. Inget sitter fastrostat, varken nipplar eller skruvar och revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Nipplarna är gamla men i okej bruksskick. Bör bytas om revolvern ska användas för praktiskt skytte i stor utsträckning. Loppet är ganska bra med tydlig räffling. Fjädrarna är friska och matningen fungerar som den ska. Låsningen i helspänn är mycket tight och linjeringen kammare-lopp är perfekt. Spelet mellan trumma och pipa är 0,25 mm.