Colt Model 1862 Police Revolver, #14815

Pris:
11 607,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad ER 19/1

Publicerad 14/10 -19

NRA: Good

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 14815. Tillverkad år 1862 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Standard version.

Det här är den vanligast förekommande varianten av Colt Police 1862. Pipadress av "New York" -typ. "ADDRESS COL SAML COLT NEW-YORK US AMERICA". Pipan kapad till 1-7/16". Pitextens position avslöjar att det ursprungligen varit en pipa av 4.5" längd. 

Vänster sida av stommen märkt "COLTS / PATENT"
Vänster sida av varbygeln märkt "36 CAL"
Trumman saknar sin märkning som ska lyda "PAT SEPT 10th 1850"
Nummerriktig utom trumman vars fragmentariska märkning i alla fall inte är 14815 eller delar av det. Borde vara "48" mellan en av kamrarna och "15" mellan den efterföljande. 
Det har sannolikt ingen betydelse på det här kapade exemplaret. Inga övriga märkningar.

Pipand är kapad som sagt, från 4.5" till 1-7/16". Laddarmen har plockats bort och öppningen fyllts igen med tenn eller liknande. Det förefaller vara originalkornet som flyttats bakåt. Det är egentligen relativt snyggt gjort alltihop.

Nästan all blånering är kvar på pipan, vad som är kvar av den i alla fall.. och mycket blånering kvar i trummans flutar. Viss flamhärdningskulör syns på stomme och hane. Ytterst lite försilvring kvarstår på varbygeln i de mest skyddade skrymslena. Kolvträet är riktigt fint, utan sprickor skador eller saknade bitar. Riklig originalfernissa.  

Fantastiskt fint skick mekaniskt. Krispig matning som låser upp till helt stum i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm. Väldigt fina originalnipplar. Loppet är helt perfekt, det som finns kvar av det. Trycket är lätt och fint. Alla skruvar och nipplar lossade och infettade. Revolvern är ej lämplig att ha på skjutbanan i några seriösa sammanhang men är kul för samlaren. Kan vara kul att skjuta med ändå, den fungerar väldigt mekaniskt som sagt men kulan hinner väl ut av trycket från tändhatten innan krutet knappt har börjat bygga tryck.. Skämt åsido så är det ju svårt att få någon form av användbarhet med så kort pipa och svartkrut i den kalibern. Onekligen farlig på nära håll dock. 

Ett underbart exemplar i fint skick för alla samlare av kuriosa vilda västern vapen. När modifikationen är gjord är svårt att svara på. Kan ju vara gjort på 1800-talet för att ha den som en dold backup-revolver. Spännande är den i alla fall!