Colt Model 1862 Police Revolver, #19776

Pris:
22 232,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 23/1 -22

NRA: Very Good

Colt Model 1862 Police Revolver. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Tillverkad mitt under inbördeskriget. Utformades med grundtanken om en mindre, lättare modell med bibehållen god eldkraft.

Modellen var ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt.

Pipan är märkt med "ADDRESS COL. SAML COLT NEW YORK US AMERICA" och stommen, vänster sida är märkt "COLTS PATENT". Vänster sida av varbygeln är märkt "36 CAL".

Samma serienummer på samtliga märkta delar. Trummans serienummer går ej längre att tyda. Det är god chans att det är den ursprungliga. Det finns inget specifikt som tyder på att den skulle ha varit utbytt.

Exemplaret har mycket fina ytor och kanter överlag. Finish delvis bevarad på pipan, mestadels undertill. Mindre fragment av försilvring finns kvar på varbygel och backstrap. Jag upplever att fernissan på kolvträet är omgjord, men det ser väldigt bra ut. Hela vapnet är sannolikt ytterst lätt putsat/tillsnyggat någon gång i tiden.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Krispig och distinkt gång i matningen. En mindre rörelse i rotationsriktningen finns vid helspänn men för lite för att fordra någon åtgärd. Indexering och linjering kammare-lopp är utmärkt. Nipplar lossade. Skruvar lossade. Revolvern kan lätt demonteras. Loppet har fin räffling och är halvblankt med ytliga skönhetsfel som inte påverkar funktionen alls. Äldre nipplar i OK skick. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm med hanen i halvspänn och trumman tryckt bakåt.

Exemplaret duger mer än väl för samling och är helt i ordning för att ta med till skjutbanan. En fin Colt 1862 helt enkelt.