Colt Model 1862 Police Revolver, #22693

Pris:
34 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 22693. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Ett ovanligt fint exemplar av Colt 1862 Police. 5.5" lång pipa och trumma för fem skott i kaliber .36".

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt.

Tydlig pipadress och övriga märkningar. Samma serienummer går att läsa på samtliga delar som ska vara märkta på modellen, med undantag av trumman vars serienummer inte längre går att tyda. God chans finns att det är den ursprungliga då patina och slitage stämmer väl överens med resten.

Mer än hälften av blånering är bevarad med en naturligt patinerad yta som övergår i en ljus, chokladbrun ton. Man kan även se tydliga färgskiftningar på framförallt stommen där en del av flamhärdningen fortfarande syns. Kolvträet är nog exemplaret starkaste kort, nära perfekt bevarad med felfri passform och närmast all fernissa intakt, även i kanterna. 25-30% försilvring syns på mässingsbeslagen.

Mekaniskt utmärkt skick med tight, välfrungerande matning och ett spel mellan trumma och pipa på endast 0,10 mm. Ett mindre glapp känns i trummans rotationsriktning vid halvspänn men det är ytterst lite och helt inom det förväntade för modellen. Här har man ett gediget samlarobjekt i utsökt skick. Allting original med naturlig patina och ett i vårt tycke snyggt och "rätt" utseende på en revolver från 1800-talets USA. En högst samlarvärdig mindre Colt som lär stå sig bra som investering.

Givetvis är den i god kondition för den som vill skjuta med en av Samuel Colt's mindre och de facto sista skapelser. Detta var den sista modellen som Samuel själv var med och ritade innan hann gick bort.

Colt'ar i detta skick blir inte lättare att hitta på den amerikanska marknaden till rimlig kostnad.