Colt Model 1862 Police Revolver, #27516

Pris:
22 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 27516. Tillverkad år 1864 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Modellen tillverkades i tre olika piplängder, varav detta exemplar har den kortaste av dem, 4.5". Alla versioner använder samma modell av trumma som rymmer fem skott i kaliber .36"

Den sista modellen som Samuel Colt själv var med och utformade. Den är en naturlig vidareutveckling av Colt's revolverkoncept, med en nedskalad version av den förfinade designen av pipans form, som återfinns i de tidigare Model 1860 Army och 1861 Navy. Här har man även gjort trumman lättare genom att ta bort material mellan trummans kammare längs trummans utsida.

Modellen är blånerad och har en flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap är av försilvrad mässing och kolvträet av fernissad valnöt.

Exemplaret som är nummerriktigt och prytt med tydliga märkningar i övrigt, har ca 20% högblank blånering kvar på pipan och trumman koncentrerat till försänkta eller skyddade partier. Laddarmen har flamhärdningen kvar i skyddade, försänkta partier. Ytliga hack och slagmärken finns på pipan. Överlag släta ytor och skarpa kanter. Mässingsdetaljerna har en lätt senapsfärgad naturlig patina samt små fragmentariska partier av oxiderad försilvring kvar i skyddade skrymslen. Kolvträet som har god passform, har riklig fernissa kvar med en viss mån av typiskt hyll eller draglåde-slitage på sidornas nedre partier, där virket har slätats ut något. Inga chip eller sprickor.

Pipans korn är utbytt mot senare bladkorn på laxfot, till synes av stål.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Matningen är smidig och fjäderspänsten är god. Man har ett lopp med skarpa tydliga räfflor och ett mindre mått av ytlig korrossionspåverkan, som sannolikt skulle bättras om man rengjorde hårt eller började skjuta med revolvern. Nipplar och skruvar lossade. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm.

Allt som allt, en högst samlarvärdig Colt från tiden för det amerikanska inbördeskriget. Kan mycket väl ha deltagit som extravapen, vilket var vanligt med dessa mindre revolvrar. En viktig komponent i en komplett samling av slaglås-Coltar. Bra exemplar för den som vill skjuta med en lite nättare kaliber .36" revolver. Den här modellen bygger på stomme från Model 1849 Pocket.