Colt Model 1862 Police Revolver, #9500

Pris:
23 214,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 14/3 -19

NRA: Very Good


Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 9500. Tillverkad år 1862 i Hartford, Connecticut av Colt Firearms Manufacturing Company. 4-1/2″ pipa med trumma för fem skott i kaliber .36″. Ett mycket välbevarat exemplar av Colts sista slaglåsrevolver. Modellen var tänkt att möta efterfrågan från poliser och liknande befattningar på en revolver med mindre stomme och lägre vikt än de stora ryttarrevolvrarna men med bevarad eldkraft. Svaret blev denna modell som är baserad på bitar från Colt Model 1849 pocket. Man har fräst ur stommen för att göra plats för en större trumma i kaliber .36. Trumman har även frästs ur på utsidan för att göra den lättare. Pipan har det moderna stuket som introducerades med Colt Model 1860 Army, en mer strömlinjeformad design som var av lägre vikt. Samtidigt har laddarmen helt konstruerats om och använder nu kuggar för bättre kontinuerlig hävarmseffekt och en smäckrare profil. Sammantaget underlättade även denna nya design i- och urhölstring. Detta är Colts sista och ultimata slaglåsrevolver med en blandning av alla de förbättringar som Colt hade arbetat på ända sedan 1830-talet. En sheriffs dröm!

Detta är ett välbevarat exemplar och långt finare än genomsnittet. Märkningarna består av sedvanlig pipadress. Colts patentstämpel på stomme, patentstämpel med datum på den halvflutade trumman samt märkningen 36 CAL på vänster sida varbygel. Denna sistnämnda märkning skulle förtydliga att denna revolver trots ringa storlek ska laddas med kulor i kaliber .36″ och inte .31″ som på de äldre små revolvrarna.

Revolvern bär samma serienummer på alla märkta delar utom kilen som är märkt 9 9032, den extra nian är sannolikt ett ”factory mistake”, en felstansning av arbetaren. Kanske var denne inte riktigt nöjd med var siffran hamnade och började om. Karbidlampans sken var heller inte alltid tillräckligt för en arbetare med mindre bra syn. OBS !!! På bilden som visar kilens nr är det fel kil som sitter i. Den kilen hörde till den Colt Police som har serienr 9109 och nu är pipkilarna omplacerade till rätt revolver.

Revolverns utsida har tappat i princip all sin blånering och det är en grå semi-matt yta, homogen över hela vapnet. Ytorna är släta och slagmärken finns endast i begränsad utsträckning på höger sida av pipan vid kilen samt på två ställen på trumman. Stomme, laddarm och hane har alla mycket fin form bevarad med en del flamhärdningskulör, framförallt i de skyddade områden under trumman på stommen och på hanens baksida. Trumman har alla sina säkerhetsstift kvar, och de går att använda. Detta är inte särkilt vanligt på Colts revolvrar överlag. Ingen försilvring kvarstår på mässingsdetaljerna. kolvträet är i ett närmast perfekt, intakt skick med endast mindre märken, massor med fernissa kvar.

Mekaniskt känns revolvern som vore den nästan ny! Revolvern har en mycket tight och krispig matning samt ett lopp som får en Rogers och Spencer att bli svettig! Mycket fint lopp med andra ord och än mer imponerande eftersom det är en Colt. Nipplarna är superfina original. Denna revolver kan inte ha avfyrats särskilt mycket. Spelet mellan trumman och pipan är nästan fabriksspec: 0,10 – 0,15 mm. Allt perfekt mekaniskt. Detta är ett trevligt åtråvärt ex för den som vill ha en Colt Police i superskick men inte bryr sig om blånering och försilvring. Självklart är allt lossat och infettat som med alla våra revolvrar.